Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

Un conglomerat d’empreses del cosí segon de Felipe VI rep un milió d’ajudes públiques

Pedro de Borbón Dos-Sicilias de Orleans, a més, va acollir-se a l’amnistia fiscal del 2012 per regularitzar una quantitat astronòmica de diners

Redacció 28/01/2020

Pedro de Borbón, cosí segon de Felipe Vi, ja que el seu pare és cosí de Juan Carlos I, té un conglomerat d’empreses agrícoles.

L’aristòcrata i terratinent, duc de Calàbria, es va acollir juntament amb el seu pare, la seva germana i la seva àvia a l’amnistia fiscal de 2012 impulsada pel ministre del PP Cristóbal Montoro, han rebut en els últims anys més d’un milió d’euros en subvencions públiques. Gràcies a la proposta del Gobierno de Rajoy la família dels Borbons van aflorar quatre milions que ocultaven a Suïssa.

Tal com explica elDiario.es, cinc de les sis empreses han rebut des de febrer de 2016 fins al desembre passat un total de 707.820,76 euros en ajudes, concedides en la majoria dels casos a l’empara de la Política Agrària Comuna (PAC) de la UE. El mateix Pere de Borbó figura com a receptor d’altres 8.000 euros en subvencions al seu nom sol entre març i novembre de l’any passat. Però encara hi ha més, hi ha una sisena empresa que el 2018 va inaugurar una planta de pinsos a Puertollano (Ciudad Real) amb suport de fons estatals per a la reactivació de les zones mineres.

El mitjà citat explica que Pedro de Borbón rebutja que se li qüestioni per cobrar ajudes públiques després acollir-se a l’amnistia i subratlla que aquesta empresa “està activa i dóna feina a 14 persones”. “L’únic que he fet en la meva vida és treballar dedicat a camp. Pago els meus impostos, que són bastants, per cert, i estic molt orgullós d’això”.

A més, cal tenir en compte que almenys dues empreses vinculades a l’empresari són contractistes de l’Estat. L’actual duc de Calàbria és el primer en la línia successòria al tron espanyol després dels descendents de Juan Carlos I i és el cap de la Casa Borbón-Dos Sicilias des de la mort del seu pare, Carlos de Borbón.