Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Toc d’atenció de la Comissió Europea a Espanya perquè acceleri l’ús d’energies renovables

Dur dictamen contra l’Estat espanyol per incomplir la normativa europea en matèria de renovables

Redacció 26/01/2023
El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, en una roda de premsa Data de publicació: divendres 01 d’abril del 2022, 13:15 Localització: Brussel·les Autor: CE / ACN

La Comissió Europea ha fet un toc d’atenció a l’Estat espanyol perquè acceleri d’una vega la implementació de normatives per fomentar l’ús de les energies renovables. L’executiu comunitari ho ha notificat aquest dijous a través d’un dictamen motivat, una petició formal que Brussel·les trasllada als estats quan detecten que estan incomplint les seves obligacions.

La Comissió exposa que Espanya no ha transposat plenament la directiva de la UE que fixa les bases per impulsar les energies renovables com a font per generar electricitat, calefacció o refrigeració. El mateix comunicat també reclama a l’Estat que redueixi les emissions de gasos contaminants, apliqui els nous mecanismes per resoldre litigis fiscals i lluiti contra el blanqueig de capitals.

Espanya fa el sord

Pel que fa a la directiva sobre fonts renovables, la Comissió recorda que el termini per transposar la norma a l’àmbit nacional va expirar el 30 de juny de 2021. El juliol d’aquell mateix any, l’executiu comunitari ja va enviar una primera carta avisant Espanya de la situació, que fins ara només ha transposat la directiva “de forma parcial”. Amb aquesta nova alerta, l’Estat disposa ara de dos mesos per complir amb les seves obligacions. En cas que no posés remei a la situació, la Comissió podria remetre l’assumpte al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Notificacions en matèria fiscal

Més enllà de qüestions vinculades amb l’energia i el medi ambient, la Comissió també ha notificat a l’Estat sobre mancances en matèria fiscal. En dues cartes d’emplaçament, l’executiu ha demanat a Espanya que apliqui adequadament un nou mecanisme de resolució de litigis fiscals i que lluiti contra el blanqueig de capitals.

Per altra banda, Brussel·les ha enviat un dictamen motivat perquè el govern de Sánchez transposi les noves normes sobre impostos especials, una directiva que s’hauria d’haver aplicat, a tot tardar, el 31 de desembre de 2021. De nou, la Comissió apunta que Espanya no ha notificat cap mesura en relació amb aquesta qüestió, i amenaça de remetre aquest assumpte al Tribunal de Justícia de la Unió Europea si perduren els incompliments.