Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Toc d’atenció de Brussel·les a Espanya per la lenta implementació de mesures per afavorir la mobilitat intraeuropea

La Comissió Europea també urgeix l'Estat a completar la transposició de la directiva sobre instruments financers

|

- Publicitat -

La Comissió Europea ha donat un toc d’atenció a Espanya —i a 18 països més— a través d’una carta formal per la lenta implementació de mesures per afavorir la mobilitat intraeuropea. Espanya va tard, ja que disposava fins al 10 d’agost per transposar la directiva.

L’executiu culpa l’Estat de no transposar la directiva referent a la implementació del projecte TEN-T, la iniciativa comunitària encaminada a desenvolupar una xarxa ferroviària, marítima, aèria i per carretera “més eficient, coherent i d’alta qualitat” a la UE. Brussel·les menciona problemes com la manca de rapidesa en la concessió de permisos per impulsar projectes, la falta de transparència i la “poca coordinació” amb altres estats membres.

Publicitat

Igualment, l’executiu comunitari ha enviat una carta a Espanya i 19 països més per no haver liberalitzat prou el mercat de vehicles de lloguer sense conductor per distribuir béns. “L’ús d’aquests vehicles pot reduir els costos de transport per a les empreses que mouen mercaderies per compte propi i, al mateix temps, poden pot incrementar la seva flexibilitat”, defensa l’executiu.

Davant aquesta situació, la Comissió dona als estats un marge de dos mesos perquè aquests notifiquin la transposició de la directiva. En cas contrari, Brussel·les podria obrir un dictamen motivat, el pas previ per portar un estat davant els tribunals europeus.

La directiva sobre instruments financers, també incompleta

La Comissió Europea també ha estirat les orelles a Espanya per un altre motiu: la transposició de la directiva europea sobre instruments financers. Brussel·les va modificar les definicions dels productes considerats instruments financers, donant als socis europeus fins al 23 de març de 2023 per dur a terme les mateixes modificacions en la llei nacional.

Segons la Comissió, Espanya és l’únic país que no ha completat aquest pas. És per això que l’executiu ha enviat una carta a l’Estat exigint-li una modificació de les definicions en un màxim de dos mesos. En cas d’incompliment, la CE podria enviar un dictamen motivat i obrir un procés contra Espanya als tribunals europeus.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut