Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Sturgeon reclama un nou referèndum d’independència a Escòcia abans de finals de maig del 2021

"S'ha d'oferir una tria entre el Brexit i el futur d'una Escòcia independent durant aquest mandat parlamentari", assegura la primera ministra

|

- Publicitat -

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Strugeon, ha confirmat aquest dimecres que el seu govern promourà la celebració d’un referèndum d’independència abans de finals de maig del 2021, quan s’acaba la legislatura del parlament escocès. En una compareixença a la cambra d’Edimburg, Sturgeon ha dit que “s’ha d’oferir una tria entre el Brexit i el futur d’una Escòcia independent com a nació europea durant aquest mandat parlamentari”.

La líder del Partit Nacional Escocès (SNP) ha dit que el seu govern iniciarà els tràmits per legislar sobre les regles d’una nova consulta, tot i que ha admès que cal el suport de Londres – a través de l’anomenada ‘Section 30’ – per celebrar el referèndum amb totes les garanties. Fins ara, el govern de Theresa May sempre s’ha negat a fer com el seu predecessor, David Cameron, i autoritzar una votació, i un portaveu de Downing Street ha dit aquest dimecres que l’opinió de l’executiu britànic “no ha canviat”.

Publicitat

AMPLIACIÓ.- El govern britànic rebutja autoritzar un nou referèndum d’independència a Escòcia

Un dia després, el govern britànic ha rebutjat la petició de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, de celebrar un referèndum d’independència abans del maig del 2021. El ministre de gabinet David Lidington, número dos de May, ha assegurat en declaracions a la BBC que no hi ha “proves” que hi hagi un augment del suport per un referèndum d’independència a Escòcia i que el de l’any 2014 ja va resoldre el tema “per una generació”. Sturgeon va anunciar els seus plans per celebrar una nova consulta en cas de Brexit, però requereix l’autorització de Londres perquè la votació es faci amb totes les garanties legals. Segons Sturgeon, el govern britànic té “zero credibilitat” i s’ha de plantejar com pot veure “acceptable bloquejar una votació democràtica”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut