Dimarts, 18 de gener de 2022 - Edició 1272
La República

Silenci sobre els motius de la visita a l’Estat d’un vaixell saudita que ha transportat armes per atacar el Iemen

#MarcaEspaña Es tracta de l’embarcació Bahri Abha que en 8 rutes acumula uns 162 milions de dòlars en armes des dels EUA

Redacció 07/12/2019
Bahri Abha, el vaixell saudita transportador d'armes

Dimarts que ve el vaixell saudita Bahri Abha té previst fer una parada al port de Sagunt (València). Els motius són secrets i des del Gobierno no s’ha donat cap explicació.

La plataforma Armes Sota Control, integrada per Amnistia Internacional, Greenpeace, Intermón Oxfam i FundiPau, ha advertit que des que l’Aràbia Saudita iniciés els seus atacs contra Iemen el març de 2015, el Bahri Abha “ha transportat en vuit viatges uns 162 milions de dòlars en armes des dels EUA”. Precisament, aquest vaixell farà escala al País Valencià després d’haver estat en diversos ports dels EUA, on es pensa que hauria realitzat noves càrregues d’armament.

Per aquest motiu, tal com explica Publico.es, Armes Sota Control ha reclamat al Gobierno que “no autoritzi el trànsit d’aquest vaixell ni la possible càrrega d’armes a Sagunt”, ja que “hi ha risc d’ús per cometre o facilitar la comissió de violacions de drets humans en Iemen”. De moment, els ministeris de Comerç i Foment no han donat resposta.

Tampoc hi ha hagut resposta de l’entitat Bergé Logistics, empresa consignatària de la naviliera pública Bahri a l’Estat, per conèixer el motiu de l’escala d’aquest vaixell.