Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

S’ha acabat el bròquil: La JEC claudica i admet Puigdemont, Comín i Ponsatí

Després del ridícul, no tenia cap més opció i més tenint en compte que el TC no ha admès els recursos de PP i Cs contra les resolucions judicials que donaven la raó als tres candidats

Redacció 09/05/2019

La Junta Electoral Central (JEC) ha rectificat la postura inicial i ha admès ara que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí poden concórrer a les eleccions europees, la campanya per a les quals comença aquesta mitjanit coincidint amb els comicis locals. La JEC té en compte les resolucions favorables a aquesta posició dels tribunals contenciosos administratius als quals els tres van recórrer la decisió inicial de vetar-los. La Junta també subratlla que el Tribunal Constitucional no ha admès a tràmit els recursos d’empara a les resolucions dels contenciosos administratius formulats per Cs i PP. Així, la JEC resol que Puigdemont, Comín i Ponsatí puguin presentar-se com a números 1, 2 i 3 de la candidatura Lliures per Europa (Junts).

D’aquesta manera acaba la polèmica iniciada per la mateixa JEC quan va decidir vetar els tres candidats en una resolució que va comptar amb quatre vots particulars. Tots tres van recórrer la resolució a diferents tribunals contenciosos administratius, i en un primer moment la Fiscalia ja es va mostrar partidària que sí es poguessin presentar.

Els contenciosos, però, van traslladar la qüestió al Tribunal Suprem, que els la va retornar per no considerar-se competent en la qüestió, però subratllant que, si ho fos, optaria per deixar-los presentar. Després d’això, els tres tribunals del contenciós administratiu van decidir donar la raó als recurrents i tombar la decisió inicial de la JEC.

Ciutadans i PP van reaccionar a aquesta decisió recorrent-la davant del Tribunal Constitucional, que aquest matí ha decidit no admetre els recursos a tràmit. Ara, la Junta Electoral tanca el cercle rectificant la decisió inicial i admetent que Puigdemont, Comín i Ponsatí poden presentar-se a les eleccions europees.