Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Ribera espera un desacoblament del preu del gas amb el mercat elèctric en l’àmbit europeu a l’abril

|

- Publicitat -

Teresa Ribera espera que el preu del gas es pugui desacoblar del mercat elèctric a l’abril i desitja que sigui una mesura que s’adopti en l’àmbit europeu. En una entrevista a ‘El Periódico’, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic opina que l’escenari serà el Consell Europeu del 24 i el 25 de març. La ministra assegura que seran les empreses elèctriques les que assumiran el cost de la mesura, i afegeix que, ateses unes circumstàncies que qualifica “d’emergència energètica”, cal “reforçar” la resposta amb un paquet regulador i fiscal “molt més ampli” que sortiria en paral·lel a la decisió europea.

Ribera ha afirmat que “l’aposta” del govern espanyol és aconseguir l’acord “unànime” d’Europa “en allò que és competència d’Europa”, però alhora ha advertit que el govern del qual forma part “sap quins són els límits de la seva societat i de la seva economia”, per la qual cosa, “si no hi ha resposta a temps” a Europa, no descarta plantejar-se actuar-ne “al marge”. En aquest sentit ha indicat que en el cas del gas domèstic “es pot plantejar” si s’hi introdueix algun “alleugeriment fiscal”, tot i que ha reflexionat que també caldria estudiar si aquest esforç es dedicar a gasolines, a gas, a electricitat “o a tot una mica”.

Publicitat

Ribera també ha opinat sobre la mesura proposada per l’Alt Representat de la Unió Europea Josep Borrell, que aquest dijous recomanava a la ciutadania disminuir el consum de calefacció per abaixar la factura del gas que es compra a Rússia. “La responsabilitat principal no crec que hagi de ser dels ciutadans, però sí és obvi que els ciutadans poden aportar un granet de sorra quan tenen un comportament de consum energètic el més ajustat possible”, ha indicat la ministra.

Finalment, a l’entorn del MidCat, la canonada que podria transportar gas d’Espanya a Europa, Ribera ha recordat que és una demanda europea i, en aquest sentit, ha considerat que és Europa “la que ha d’aportar a la construcció d’aquesta infraestructura”. També ha opinat que “té poc sentit” que Espanya desvïi recursos a construir una infraestructura de transport que “no connecta més enllà dels Pirineus amb tot l’engranatge de gasoductes del centre d’Europa”. Per tant, ha afirmat, “ha de ser una decisió concertada amb França”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut