Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Puigdemont demanarà la retirada de l’ordre de detenció nacional si el TGUE li confirma la immunitat

La defensa dels eurodiputats de Junts confia que la màxima instància a Luxemburg els doni la raó tenint en compte que l'auto del maig del 2022 que els retornava la immunitat de forma provisional

|

- Publicitat -

La defensa dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí ja prepara els passos a seguir un cop el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) publiqui la sentència decidint sobre la seva immunitat. La sentència sortirà el pròxim dimecres, 5 de juliol; en cas que el TGUE confirmi la immunitat dels eurodiputats, la defensa de tots tres demanarà la retirada de l’ordre de detenció nacional. En el cas que el tribunal confirmi decisió del Parlament Europeu de retirar la immunitat als eurodiputats de Junts, la defensa avança que recorreran la decisió a la instància superior, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i demanaran que se’ls mantingui la protecció de forma cautelar.

El TGUE decideix el 5 de juliol sobre dues qüestions: la primera és sobre la negativa del Parlament Europeu a protegir la immunitat dels eurodiputats de Junts, i fonts de la defensa apunten que el tribunal podria dir que ha quedat “buida de contingut” en ser una qüestió superada per fets posteriors. En la segona qüestió sobre la qual decideix el TGUE, es revisa la validesa de l’aixecament de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí. Aquesta és la qüestió més rellevant per validar o no la immunitat, i els advocats creuen que “estan tots els escenaris oberts”. Una de les possibilitats que es planteja la defensa és que el tribunal no entri en el fons en considerar que el suplicatori ha quedat caducat perquè era per un delicte que ja ha estat retirat, el de sedició.

Publicitat

En cas que Luxemburg els confirmi la immunitat, la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí creu que el Parlament Europeu no recorrerà la decisió. “Una ratificació per part del TJUE seria molt comprometedora per al Parlament Europeu”, diuen.

En canvi, avancen que Puigdemont, Comín i Ponsatí sí que recorreran a la instància superior en cas que la sentència no els sigui favorable. Tenen dos mesos i dos dies per presentar el recurs i, un cop ho facin, preveuen també demanar mesures cautelars perquè se’ls mantingui la protecció parlamentària mentre es resol definitivament el cas. Si hi ha recurs, el TJUE podria resoldre definitivament el cas a principis de l’any que ve, calculen.

Et pot interessar  El Tribunal de Comptes ignora l'amnistia i demana 3,1 milions d'euros a Puigdemont, Junqueras, Mas i la resta d’encausats pel ‘procés’ i l'-1O

En cas que la sentència els confirmi l’aixecament de la immunitat, fonts de la defensa apunten que els eurodiputats viatjaran poc fins que no se’ls confirmi si tenen protecció parlamentària de forma cautelar.

Nou suplicatori i euroordres

Fonts de la defensa creuen que, en cas que el TGUE confirmi l’aixecament de la immunitat, el magistrat instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, reactivarà ràpidament les euroordres contra els eurodiputats de Junts. Ara bé, tenen dubtes que la justícia belga avanci ràpidament en aquests processos. “Crec que s’ho prendran amb calma”, assenyalen.

Per a una nova euroordre, fonts de la defensa assenyalen que caldria fer arribar al Parlament Europeu un nou suplicatori perquè en l’anterior, el que s’analitza en la sentència, se’ls reclamava per sedició, delicte posteriorment retirat. “Es va demanar un suplicatori per a una cosa que ja no existeix”, argumenten.

Arguments de la defensa

En la vista sobre la immunitat, la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí va argumentar que el Tribunal Suprem no era competent i irregularitats en el procés del suplicatori. Per exemple, amb “falta d’imparcialitat” del president del comitè d’Afers Jurídics, Adrián Vázquez, de Ciutadans, i “sospita de persecució” cap als eurodiputats de Junts.

En un possible recurs davant el TJUE, la defensa dels eurodiputats de Junts confia que la màxima instància a Luxemburg els doni la raó tenint en compte que l’auto del maig del 2022 que els retornava la immunitat de forma provisional apuntava a un “prejudici personal” de Vázquez. Així, els advocats confien que el TJUE “no vagi contra els seus propis arguments”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut