Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Podem i ERC tomben el decret llei del govern espanyol sobre lloguer

Per la negativa de l’executiu a adoptar mesures perquè els ajuntaments puguin limitar el preu a zones tensionades

|

- Publicitat -

El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts per 103 vots a favor (PSOE, PDeCAT, PNB, Compromís i CC) i 243 en contra el decret llei del govern espanyol de mesures per al lloguer. Ho ha fet fruit dels vots del PP i Cs, però també de Podem i ERC, que no han donat suport a la proposta del govern espanyol perquè no incorporava mesures perquè els ajuntaments puguin limitar el preu màxim de lloguer a les zones tensionades. És la primera vegada que el govern de Pedro Sánchez veu rebutjat un decret al Congrés dels Diputats. Per contra, el Congrés sí que ha aprovat amb els vots de la majoria de la moció de censura els decrets de pensions, cadastres, transposicions de directives europees, l’augment de sou dels funcionaris i transició de la mineria. El de pensions s’ha aprovat per 343 a favor (tots els grups de la cambra) dues abstencions (suposats errors a la bancada del PP) i el ‘no’ de la diputada de Podem Marta Sibina, que ha afirmat que ho ha fet en protesta pel bloqueig de l’Open Arms.

El PSOE sosté que l’allunyament amb Podem és puntual i que no posa en qüestió l’estabilitat del govern espanyol ni tampoc l’acord pressupostari entre les dues formacions. En declaracions als passadissos del Congrés, ha assegurat que l’executiu té “una magnífica relació” amb Podem. “No se li ha de donar més comprensió política ni té doble lectura, simplement Podem entén que hi ha matèries sobre habitatge que s’havien d’incloure al decret llei i el govern entén que han d’anar a un altre tipus de normativa”, ha dit, “i hi ha un acord estable que es complirà al 100%”.

Publicitat
Et pot interessar  ERC celebra l'ajornament del judici per l'1-O però reclama l'aplicació de l'amnistia a Jové, Garriga i Salvadó

Per contra, la portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, ha justificat el ‘no’ perquè el decret “no recull els acords que hem pactat amb el president del govern”. També la diputada de Podem Lucía Martín: “Havíem signat un acord potent per protegir els drets dels llogaters i vostès havien d’elegir entre escoltar o protegir els fons voltors”, i finalment “s’han tret de la màniga un decret que suposa un intent evident de diluir l’acord”, ha dit.

El diputat d’ERC Joan Margall també ha anunciat el seu ‘no’ al decret. Segons Margall, són mesures “clarament insuficients” que no doten de recursos els ajuntaments i no limiten els desnonaments. “Entenem que el redactat actual no resol el problema de fons, que és un preu abusiu dels lloguers”, ha dit abans de demanar més “valentia” al govern espanyol. “Mentre no ho faci, el nostre vot és no”, ha conclòs.

Durant la jornada d’aquest dimarts el ministre de Foment, José Luis Ábalos, havia demanat suport per a un decret que és una “primera resposta” a les qüestions “més urgent” derivades de la “manca d’una política d’habitatge” dels últims anys, on hi va haver una “pèrdua de drets” dels llogaters i es van “entorpir” les iniciatives de les CCAA. “La reforma impulsada pel govern anterior va suposar no incrementar pràcticament l’oferta augmentar els preus de manera molt important i incrementar els desnonaments”, ha dit Ábalos.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut