Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Plantofada de la comissària europea de Justícia a Albert Rivera

Desestima la petició de Ciudadanos de canviar les euroordres

|

- Publicitat -

Sonora i estrident plantofada de la Unió Europea a Ciudadanos. La comissària europea de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere, Vera Jourová, ha descartat una reforma del sistema de l’ordre europea de detenció i entrega, coneguda com a euroordre, després de la petició de Ciudadanos arran del cas del president Carles Puigdemont.

“Crec que l’euroordre és un instrument que funciona bé” i “no tenim previst actualitzar-lo ni introduir canvis aviat”, almenys “no durant el meu mandat”, ha declarat Jourová en un col·loqui a Madrid amb el president de Cs, Albert Rivera, organitzat per la Comissió Europea amb la col·laboració de la Fundació Carlos de Amberes i l’Associació de Periodistes Europeus.

Publicitat

La comissària ha assenyalat que des que existeix aquest mecanisme, aprovat el 2015, “encara s’està assentant” i ha permès executar més de 5.000 ordres de detenció i entrega entre països membres de la Unió Europea.

“Tenim plena confiança en les autoritats judicials” dels estats, que “fan servir correctament aquest instrument”, ha manifestat, afegint que no s’anava a pronunciar sobre el cas concret de Puigdemont perquè això suposaria una intromissió en les decisions dels tribunals.

Quan el Tribunal Suprem va sol·licitar a Alemanya el lliurament de l’expresident català perquè se sotmetés a la Justícia espanyola pel seu paper en el procés independentista, el tribunal superior de Schleswig-Holstein va acceptar que fos lliurat a Espanya però només pel delicte de malversació i no pel de rebel·lió, així que el Suprem va decidir retirar la seva petició.

Les peticions de Rivera

Rivera ha afirmat que l’euroordre és “una magnífica idea de cooperació judicial i policial entre estats membres” que “es basa en la confiança mútua i en la seguretat o claredat jurídica”. No obstant això, considera que el seu disseny o la seva aplicació pràctica “posa en escac” aquesta cooperació entre els sistemes judicials nacionals.

Et pot interessar  Ciudadanos, camí del seu propi "Ulster"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut