Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Plantofada de la comissària europea de Justícia a Albert Rivera

Sonora i estrident plantofada de la Unió Europea a Ciudadanos. La comissària europea de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere, Vera Jourová, ha descartat una reforma del sistema de l’ordre […]

Gerard Sesé 08/11/2018
Vera Jourová i Albert Rivera

Sonora i estrident plantofada de la Unió Europea a Ciudadanos. La comissària europea de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere, Vera Jourová, ha descartat una reforma del sistema de l’ordre europea de detenció i entrega, coneguda com a euroordre, després de la petició de Ciudadanos arran del cas del president Carles Puigdemont.

“Crec que l’euroordre és un instrument que funciona bé” i “no tenim previst actualitzar-lo ni introduir canvis aviat”, almenys “no durant el meu mandat”, ha declarat Jourová en un col·loqui a Madrid amb el president de Cs, Albert Rivera, organitzat per la Comissió Europea amb la col·laboració de la Fundació Carlos de Amberes i l’Associació de Periodistes Europeus.

La comissària ha assenyalat que des que existeix aquest mecanisme, aprovat el 2015, “encara s’està assentant” i ha permès executar més de 5.000 ordres de detenció i entrega entre països membres de la Unió Europea.

“Tenim plena confiança en les autoritats judicials” dels estats, que “fan servir correctament aquest instrument”, ha manifestat, afegint que no s’anava a pronunciar sobre el cas concret de Puigdemont perquè això suposaria una intromissió en les decisions dels tribunals.

Quan el Tribunal Suprem va sol·licitar a Alemanya el lliurament de l’expresident català perquè se sotmetés a la Justícia espanyola pel seu paper en el procés independentista, el tribunal superior de Schleswig-Holstein va acceptar que fos lliurat a Espanya però només pel delicte de malversació i no pel de rebel·lió, així que el Suprem va decidir retirar la seva petició.

Les peticions de Rivera

Rivera ha afirmat que l’euroordre és “una magnífica idea de cooperació judicial i policial entre estats membres” que “es basa en la confiança mútua i en la seguretat o claredat jurídica”. No obstant això, considera que el seu disseny o la seva aplicació pràctica “posa en escac” aquesta cooperació entre els sistemes judicials nacionals.