Dissabte, 29 de gener de 2022 - Edició 1283
La República

Otegi aposta per una llista unitària europea entre catalans, gallecs i bascos: “Quin sentit té que juguem cadascú amb les seves sigles?”

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, aposta perquè les forces independentistes de Catalunya, Galícia i el País Basc s’uneixin en una sola candidatura per a les eleccions europees. Otegi planteja un “programa […]

Redacció 11/11/2018
Otegi, en un acte a la sortida de la presó

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, aposta perquè les forces independentistes de Catalunya, Galícia i el País Basc s’uneixin en una sola candidatura per a les eleccions europees. Otegi planteja un “programa de mínims” per tenir guanyar “potencialitat política enorme a Madrid i a Europa”.

En una entrevista concedida a Gara, el líder abertzale demana anar més enllà de la solidaritat entre els pobles, “bascos, catalans i gallecs hem de jugar aquesta partida junts, coordinats i sincronitzats enfront d’un Estat que creu que no és la seducció, sinó la força, la qual cosa ho mantindrà unit”. En aquest sentit, afegeix, “Per què no anem tots junts amb un programa de mínims molt simple: defensa del dret a decidir, defensa de drets socials, llibertat per als presos…? Així hi ha aliances des del PNB fins a la CUP. Jo crec que això té una potencialitat política enorme. A Madrid, per a dir: respecteu a la gent, deixeu-li decidir. I a Europa, per a tenir una sola veu que diga que l’Estat espanyol no és democràtic”.

La proposta, que arriba quatre dies després de reunir-se amb el president legítim, Carles Puigdemont, s’emmarca en la unitat dels pobles, “davant l’Estat hem de jugar junts, si trenquen Catalunya, ens trenquen a tots”.

En aquest sentit, afegeix que “a part” de la solidaritat entre els pobles demana “coordinació” i “sincronització” davant un Estat que fa ús de la força per derrotar l’independentisme. Un discurs que es concreta amb una llista unitària europea, “en el marc europeu, o en l’espanyol, quin sentit ha de bascos, catalans i gallecs juguem cadascun amb les seues sigles?”.