Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Nova dada alarmant sobre la sintonia que hi ha entre Espanya i Turquia

|

- Publicitat -

Espanya i Turquia són dos països amb massa similituds. La presència de presos polítics, la repressió estatal contra una minoria nacional i l’ús de la força per acabar amb les aspiracions de kurds i catalans són alguns exemples. De fet, fa uns dies us explicàvem el suport a ultrança d’Espanya Turquia amb les accions militars que Erdogan està duent a terme a la frontera amb Síria.

Doncs avui s’ha conegut una nova dada que posa de manifest aquesta alarmant sintonia entre els dos països. Tal com explica Publico, els governs de Rajoy i Erdogan van pactar ocultar les dades sobre vendes de material militar entre els dos Estats.

Publicitat

Els dos països mantenen vigent un “acord sobre protecció d’informació classificada en la indústria de defensa”, amb la idea d’impedir que es coneguin els detalls d’aquests programes. En 2017, les exportacions militars a Ankara van arribar als 301.500.000 d’euros.

L’acord es va tancar un 25 de juny de 2014 quan José de Blas, cap de l’Oficina Nacional de Seguretat del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) es va reunir a Ankara amb el General de Brigada Mustafà Avci, Director Nacional d’Armament i subsecretari adjunt de Tecnologia i Coordinació del Ministeri de Defensa turc. Junts van signar “l’Acord sobre Protecció d’informació classificada en la indústria de la Defensa entre el Regne d’Espanya i el Govern de la República de Turquia”, i que va entrar en vigor 4 anys després.

Negoci milionari per a una neteja ètnica

Segons el mitjà citat, Espanya ha permès negocis milionaris en matèria de Defensa amb Turquia: les exportacions d’aquest tipus de productes l’any 2017 a Ankara van arribar aquest any els 301.500.000 d’euros.

A més, Espanya va vendre a Turquia granades de fusell, municions i cartutxos per arma curta, agents químics o biològics, materials energètics, vaixells de guerra i aeronaus. “El 89,78% va ser per a les forces armades, el 0,92% per la policia i el 9,30% per a l’empresa privada”.

Durant 2017, el Govern de Rajoy va concedir 31 llicències per a la venda de material de defensa a Turquia per un valor de 965.900.000 d’euros. D’acord amb l’informe elaborat per Armes Sota Control, es va autoritzar la venda d’armes petites, municions, vehicles terrestres i materials energètics com explosius. També van figurar entre les llicències concedides una sèrie de vaixells i aeronaus.

Cal recordar que Turquia està bombardejant el Kurdistan i mascarant la població kurda al nord de Síria des que Trump va retirar les tropes nord-americanes del territori. Una neteja ètnica camuflada i perpetrada, en part, gràcies a l’armament espanyol.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut