Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Nova cleca del Consell d’Europa a Espanya per la massacre a la tanca de Melilla

La comissària de Drets Humans del CE estira les orelles a l’Estat espanyol per no complir amb els estàndards internacionals a la frontera amb el Marroc

Redacció 29/11/2022
Consell d'Europa

La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, ha demanat aclarir les “responsabilitats” sobre les violacions de drets humans a la tanca de Melilla, després de la brutalitat policial exercida al juny que en què van morir uns 40 migrants.

En les conclusions preliminars de la visita que va fer la setmana passada a l’Estat, Mijatovic estira les orelles a l’Estat i exigeix que “no contribueixi directament o indirectament a les violacions de drets humans” en la cooperació migratòria amb el Marroc. “La situació a les fronteres entre el Marroc i Espanya mostren un cop més la necessitat urgent de millorar la compartició de les mesures de responsabilitat i solidaritat entre els membres del Consell d’Europa”, apunta el document.

Devolucions en calent en comptes d’asil

Després de visitar Melilla, Mijatovic ha conclòs que a la frontera les persones migrants no tenen un accés “efectiu” a l’asil. “En la pràctica, sembla que l’única manera d’entrar a Melilla i buscar protecció és nedar o saltar la tanca tot posant en risc la vida”, lamenta el document.

A més, la comissària de Drets Humans ha criticat la devolució en calent al Marroc de 470 persones de manera il·legal. “Tots els estats tenen el dret a controlar les seves fronteres i cooperar amb altres estats per fer-ho, però cal que sigui complint completament tots els estàndards internacionals de drets humans”, diuen les conclusions preliminars.