Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Nou forat migratori cap a la UE: de Bielorússia a Lituània

|

- Publicitat -

Brussel·les amenaça de suspendre els visats a Bielorússia per “facilitar” l’arribada de migrants i refugiats a Lituània. “Voldríem parlar amb les autoritats bielorusses, però ho estem considerant”, ha avançat aquest dilluns l’eurocomissària de l’Interior, Ylva Johansson, en una compareixença al Parlament Europeu. La Comissió Europea veu amb preocupació el recent augment d’arribades a Lituània des de Bielorússia i ha avisat que la situació s’està “deteriorant”. Frontex enviarà ajuda en els pròxims dies i Johansson ha promès 10 milions d’euros al govern lituà, però ha advertit que “no serà suficient”. Per això, ha instat els estats membre de la Unió Europea a donar suport “ràpidament” a les autoritats lituanes amb efectius sobre el terreny.
Per gestionar aquest flux de persones, Brussel·les calcula que les autoritats lituanes necessiten una seixantena de guàrdies fronterers, una desena d’equips de detecció, 30 cotxes patrulla i dos helicòpters.

Augment d’arribades
Més de 1.600 persones han entrat a Lituània aquest any des de Bielorússia de forma “irregular”, segons la CE. La majoria són iraquians que arriben des d’Istanbul i Bagdad a Minsk en vols comercials. “Els hi faciliten el desplaçament cap a punts de la frontera lituana sense vigilància i, quan entren, demanen asil”, ha assegurat Johansson, afegint: “Fins i tot, hi ha hagut casos de migrants que utilitzen Uber per arribar fins a Vílnius”.

Publicitat

Brussel·les acusa Minsk d’utilitzar “la migració irregular per pressionar” la Unió Europea arran de l’ampliació de sancions contra el règim d’Alexander Lukashenko per forçar l’aterratge d’un avió de Ryanair i detenir un periodista opositor.

Et pot interessar  Coll d'ampolla pel permís de treball d'estrangers: 5.500 expedients pendents i esperes de més de 7 mesos en algun tràmit
Publicitat

Opinió

Minut a Minut