Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Nou forat migratori cap a la UE: de Bielorússia a Lituània

Brussel·les amenaça de suspendre els visats per “facilitar” l’arribada de migrants i refugiats a Lituània

Agències 12/07/2021
El president bielorús, Alexander Lukashenko

Brussel·les amenaça de suspendre els visats a Bielorússia per “facilitar” l’arribada de migrants i refugiats a Lituània. “Voldríem parlar amb les autoritats bielorusses, però ho estem considerant”, ha avançat aquest dilluns l’eurocomissària de l’Interior, Ylva Johansson, en una compareixença al Parlament Europeu. La Comissió Europea veu amb preocupació el recent augment d’arribades a Lituània des de Bielorússia i ha avisat que la situació s’està “deteriorant”. Frontex enviarà ajuda en els pròxims dies i Johansson ha promès 10 milions d’euros al govern lituà, però ha advertit que “no serà suficient”. Per això, ha instat els estats membre de la Unió Europea a donar suport “ràpidament” a les autoritats lituanes amb efectius sobre el terreny.
Per gestionar aquest flux de persones, Brussel·les calcula que les autoritats lituanes necessiten una seixantena de guàrdies fronterers, una desena d’equips de detecció, 30 cotxes patrulla i dos helicòpters.

Augment d’arribades
Més de 1.600 persones han entrat a Lituània aquest any des de Bielorússia de forma “irregular”, segons la CE. La majoria són iraquians que arriben des d’Istanbul i Bagdad a Minsk en vols comercials. “Els hi faciliten el desplaçament cap a punts de la frontera lituana sense vigilància i, quan entren, demanen asil”, ha assegurat Johansson, afegint: “Fins i tot, hi ha hagut casos de migrants que utilitzen Uber per arribar fins a Vílnius”.

Brussel·les acusa Minsk d’utilitzar “la migració irregular per pressionar” la Unió Europea arran de l’ampliació de sancions contra el règim d’Alexander Lukashenko per forçar l’aterratge d’un avió de Ryanair i detenir un periodista opositor.