Dijous, 13 d'agost de 2020 - Edició 749
La República

Nou escàndol de corrupció dels Borbons: una trama institucionalitzada per evadir impostos

Juan Carlos I va encarregar a la Zarzuela “crear una estructura” per ocultar a Hisenda 100 milions de dòlars

Redacció
Redacció 06/07/2020
Imatge d'arxiu de Juan Carlos I

Embolica que fa fort que això no té aturador! Nou escàndol de corrupció que esquitxa de ple la monarquia espanyola i el pedigrí dels Borbons. Després dels reiterats casos que empastifen Juan Carlos I, el rei emèrit d’Espanya i pare de l’actual cap d’Estat espanyol, el diario Público ha publicat un nou informe que demostraria que la corrupció a la Casa Real espanyola estava instaurada ben endins de la institució.

Segons el mitjà ciutat, Juan Carlos I va encarregar a la Zarzuela “crear una estructura” per ocultar a Hisenda 100 milions de dòlars. Aquest fet demostraria que ja no només les activitats del rei emèrit durant el seu regnat eren il·lícites sinó que tota la corona, institució, administració i funcionaris, hi haurien col·laborat com si es tractés d’una màfia.

“El rei no estava còmode amb el compte a Suïssa… Era una bomba de rellotgeria”, explica Público sobre el gestor de Juan Carlos I davant el fiscal suís, qui sospita que els diners van poder ser una comissió per l’adjudicació a empreses espanyoles de l’AVE a la Meca.

Així doncs, el pare de Felipe VI, va encarregar en una reunió al Palau de la Zarzuela al gestor de fortunes Arturo Fasana i a l’advocat suís Dante Canónica que li creessin “una estructura” a Suïssa per ocultar a Hisenda una “important donació” que anava a rebre del rei d’Aràbia Saudita i que, finalment, van ser 100 milions d’euros.

Aquest encàrrec es va realitzar al despatx del mateix rei d’Espanya l’any 2008.

Per a evadir els impostos, es va crear la fundació panamenya Lucum i els diners van ser dipositats al banc Mirabaud. Juan Carlos I se’ls va anar gastant fins que es va produir l’accident de Botswana, l’abril de 2012. Dos mesos després va decidir tancar el compte i enviar la resta que quedava (uns 64.800.000 dòlars) a la seva “examiga” Corinna Larsen -abans Corinna zu Sayn- Wittgenstein- a un banc de les Bahames.

Relacionats