Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Nicola Sturgeon anuncia la seva dimissió: “Soc humana a més de política”

|

- Publicitat -

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat aquest dimecres la seva inesperada dimissió com a màxima dirigent del país després de vuit anys al capdavant de l’executiu i del Partit Nacional Escocès. La política ha atribuït la decisió a motius personals i ha assegurat que la seva decisió neix “d’una reflexió profunda”: “Soc humana a més de política”.

En una roda de premsa des d’Edimburg, Sturgeon, ha afirmat que “ho ha donat tot” com a primera ministra i s’ha mostrat convençuda que el seu successor portarà Escòcia a la independència. Tanmateix, per ella, el partit i el país ha arribat a la conclusió que no ha de continuar en el càrrec.

Publicitat

Una carrera política llarga i intensa

Durant la seva intervenció, Sturgeon ha remarcat en diverses ocasions com “d’esgotador” ha estat liderar el país, tot i que també ha reconegut que la seva feina “és un privilegi” i “la millor del món”. “He estat la Nicola Sturgeon política tota la meva vida, i ara vull passar un temps amb la Nicola Sturgeon persona; espero que no soni egoista“, ha pronunciat. “Una primera ministra mai abandona les seves obligacions, no té privacitat, fer un cafè esdevé difícil i el discurs polític modern ho fa tot més intens; la vida és dura a mesura que passen els anys”, ha afegit.

La dirigent ha remarcat que tot plegat “ha passat factura” a ella i als que l’envolten i ha reconegut que “ja no podia donar més de si”, com ha intentat fer “durant els últims vuit anys”. “Donades les necessitats i habilitats que calen per liderar un país, em veig obligada a apartar-me”, ha reiterat.

Amb l’anunci, Sturgeon també confia que s’obrin nous debats al país i que això contribueixi a ampliar la base per assolir la independència. “Sempre he pensat que ningú hauria d’estar al capdavant durant molt temps”, ha afirmat. “Si ara els partits volen aprofitar aquesta oportunitat per centrar-se més en el debat de diversos temes que en personalitats, la meva decisió haurà estat bona”, ha valorat.

Compromís amb la independència

Si bé Sturgeon ha anunciat la dimissió, durant la roda de premsa ha volgut mostrar el seu compromís amb la independència d’Escòcia, un dels objectius que es va fixar quan va assolir el càrrec l’any 2014, després del referèndum que va celebrar el país amb el primer ministre Alex Salmond al capdavant.

“La independència és més gran que qualsevol individu, i tots podem contribuir-hi de moltes maneres”, ha defensat. En aquest sentit, ha destacat que aquesta és la causa a la qual ha dedicat “tota la vida” i s’ha mostrat convençuda que, d’una manera o altra, hi continuarà implicada.

Al llarg del discurs, Sturgeon també ha parlat de la crisi de la covid-19 —que ha definit com “el repte més gran” durant el seu mandat—, els avenços que ha fet el país en matèria social i educativa o la millora en inversió, entre d’altres.

Després d’aquest anunci, Sturgeon continuarà ocupant el càrrec de primera ministra escocesa i líder del seu partit fins que la direcció de la formació trobi un substitut. Segons ha detallat la dirigent, el procés per rellevar-la s’iniciarà “en els pròxims dies”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut