Diumenge, 5 de febrer de 2023 - Edició 1655
La República

Ni el Gobierno es fia dels militars: hauran de fer un curset de bones maneres per patrullar al carrer

Entre altres continguts, s’ofereix un seguit de recomanacions de com tractar amb la població civil i quines frases “mai han de dir”

Redacció 02/04/2020

Donar tant poder a l’exèrcit és perillós i ara el Gobierno se n’ha adonat. I és que fins i tot el Ministeri de Defensa espanyol no les té totes i ha decidit posar en marxa una formació exprés per als militars que compleixen funcions de patrulla i vigilància en els espais públics pel coronavirus.

Les imatges de militars al carrer fan esfereir, especialment arreu dels Països Catalans, i recorden temps predemocràtics. És per això que, per evitar que els soldats se sobrepassin (sorgeix l’etern dilema de qui vigila al vigilant?) s’impartiran unes formacions mínimes i un manual de bones pràctiques.

Entre altres continguts, s’ofereix un seguit de recomanacions de com tractar amb la població civil, quines frases “mai han de dir” i els “passos tàctics en la comunicació davant d’un conflicte”.

Fins i tot se’ls ha preparat, tal com explica el digital VozPopuli, un llibret de 12 pàgines amb recomanacions com suggerir que quan parlin amb ciutadans utilitzen la paraula “sol·licitar” i no “ordenar”, que “contemplin segones oportunitats” o “informin de la raó, del perquè”.

Paraules prohibides

Al manual per a l’exèrcit també es recomana als efectius que no diguin expressions com “i què vol vostè que li digui?” o “quin és el seu problema?”

Com fer un control

També, al curset es donen les pautes als militars per procedir a un control. Cal ser “clar i concís” en explicar els motius de la parada, preguntar al ciutadà els motius pels quals es troba al carrer, sol·licitar informació addicional i actuar “d’acord amb les ordres rebudes”.

Caldria saber, però, si hi ha examen o no cal aprovar perquè l’exèrcit surti al carrer.”