Dimecres, 21 d'abril de 2021 - Edició 1000
La República

Manfred Weber, candidat a presidir la Comissió europea, vol sancionar els Estats membres que vulnerin drets

Manfred Weber és un dels candidats a presidir la Comissió Europea i  sota les sigles de la CDU ha estat entrevistat a un dels principals diaris alemanys, el FAZ.NET. El […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 18/03/2019
Manfred Weber, candidat a presidir la Comissió Europea

Manfred Weber és un dels candidats a presidir la Comissió Europea i  sota les sigles de la CDU ha estat entrevistat a un dels principals diaris alemanys, el FAZ.NET.

El bavarès assegura que a la UE hi ha un problema fonamental per defensar els valors comuns, en aquest sentit cita directament Polònia, Romania, Malta i Hungria, però assegura que el que ell planteja és per a “tots els estats membres”.

Weber explica que ara la UE li falten “instruments per a controlar els estats membres”. Tot i que, creu que sí que existeixen els controls de les finances no hi ha pels drets fonamentals.

“Cada any amb el ‘Semestre Eur’ es controla que les xifres quadrin a tots els Estats membres”. Però la UE “no té un instrument comparable pels valors ni cap mecanisme neutral per a decidir si un Estat manté els principis de l’Estat de Dret o no”.

La proposta de Weber és, abans de les eleccions europees, presentar “un esborrany per a crear un instrument adient” i descobreix quines poden ser les línies mestres: “Penso en un comitè objectivament i política neutral que valori si un Estat té problemes d’Estat de Dret i, si s’escau, dur-lo davant del Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg”.

En aquest sentit, li pregunten si en cas de crear aquest organisme i es detectessin irregularitats en els Estats membres què hauria de passar: “Si hi ha incompliments, sense dubte, és clar, és parlar de sancions”.