Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

L’oposició francesa presenta dues mocions de censura contra Macron i la reforma de l’edat de jubilació

Una de les mocions, que es defineix com a “transpartidista”, està signada per 91 diputats de diferents partits d’esquerra, mentre que la segona està promoguda per l’extrema dreta de Marina Le Pen

Maria Garcia 18/03/2023
El president francès, Emmanuel Macron, durant el seu discurs a Còrsega, el 7 de febrer

El president de la República de França, Emmanuel Macron, s’enfrontarà a dues mocions de censura presentades per l’oposició com a protesta contra la reforma de les pensions, la qual ha suposat la mobilització de milers de ciutadans francesos, que també han volgut mostrar el seu rebuig a la reforma amb multitudinàries manifestacions. La moció necessita el suport de 287 diputats per tirar endavant i, en cas que així sigui i la moció prosperi, Macron hauria de designar un nou equip de govern.

Un total de 91 diputats pertanyents a diferents partits de l’esquerra francesa han presentat una de les mocions, que està presidida pel diputat Bertrand Pancher. Els progressistes critiquen la “brutalitat democràtica” del govern de Macron, i acusen la reforma promoguda pel president de “maltractar milions de compatriotes”. D’altra banda, la segona moció de censura l’ha presentada el grup d’extrema dreta de Marine Le Pen, que ocupa 89 escons.

El govern de Macron es troba en el punt de mira després que augmentés l’edat de jubilació 2 anys, passant dels 62 als 64 anys. Per a fer-ho, Macron va recórrer a l’article 49.3 de la Constitució francesa, el qual resulta polèmic perquè permet obviar la votació d’una mesura al Parlament en cas que no i hi hagi majoria, tal com ha succeït a França.