Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Llarena no resoldrà sobre l’euroordre de Puigdemont fins que TJUE es pronunciï sobre les mesures cautelars

Puigdemont i Comín poden presentar recurs al tribunal europeu fins al 15 de setembre

|

- Publicitat -

El magistrat del Tribunal Suprem que instrueix la causa del ‘procés’, Pablo Llarena decidirà si emet noves euroordres contra Carles Puigdemont i Toni Comín quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) s’hagi pronunciat sobre si manté cautelarment o no la immunitat parlamentària de tots dos.

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) els va aixecar la immunitat el 5 de juliol passat, però fins al 15 de setembre tenen temps per presentar un recurs i demanar mesures cautelars per mantenir-la. Si la màxima instància judicial europea els manté sense immunitat, aleshores Llarena tornarà a dictar les euroordres. L’escrit de Llarena recorda que la legislatura europea acaba el maig del 2024.

Publicitat

Llarena ha acordat aquest dijous en una providència tenir per presentades les peticions de la fiscalia i l’acusació popular de Vox perquè es reactivin les euroordres i ordres internacionals de detenció.

En aquest sentit, l’instructor explica que qualsevol euroordre que s’emeti en l’estat actual del procediment quedaria immediatament paralitzada si el TJUE admetés l’eventual mesura cautelar que es demani al mateix temps que el recurs contra la decisió del TGUE. Això obligaria a interrompre la tramitació internacional i faria intranscendent l’avançament de l’ordre de detenció.

D’altra banda, si no es recorregués la decisió adoptada pel TGUE o si el TJUE decidís rebutjar la mesura cautelar, es podrà adoptar la decisió que volen les acusacions. Per tant, els processats podrien ser posats a disposició de la justícia espanyola abans de dissoldre’s el Parlament Europeu per al qual van ser elegits el maig del 2019 i per a l’exercici dels quals se’ls va concedir la immunitat, la suspensió de la qual va demanar des d’un inici. Les eleccions vinents europees seran el juny del 2024.

Et pot interessar  El Suprem cita Puigdemont i Wagensberg a declarar com a investigats de terrorisme en la causa del Tsunami
Publicitat

Opinió

Minut a Minut