Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

L’Eurodiputada de l’informe sobre les polítiques autoritàries d’Hongria denuncia que a Espanya hi ha “presos polítics”

Judith Sargentini, l’eurodiputada dels Verds que va elaborar l’informe que va provocar que el Parlament Europeu activés l’article 7 per sancionar Hongria per fer ús de l’exèrcit contra la població […]

Redacció
Redacció 13/09/2018

Judith Sargentini, l’eurodiputada dels Verds que va elaborar l’informe que va provocar que el Parlament Europeu activés l’article 7 per sancionar Hongria per fer ús de l’exèrcit contra la població civil ha assegurat que, tot i que Espanya no és a la llista de països investigats per possible vulneració de l’Estat de Dret, té presos polítics: “En efecte, tenim presos polítics. De fet, un excol·lega meu, Raül Romeva, que va ser molt actiu aquí, és a la presó i estic molt amoïnada per ell. Segueixo la qüestió, vaig ser a Madrid aquesta setmana i espero que el nou govern d’Espanya estigui adoptant un enfocament diferent sobre el tema”.

L’eurodiputada, peça clau perquè Europa actuï contra el règim d’Orbán -és la primera vegada que s’aplica aquest article-, ha demanat al president del Gobierno, Pedro Sánchez, a tenir un “enfocament diferent” sobre els presos i preses polítics.

Una anècdota important

De la votació d’ahir al Parlament Europeu va destacar l’abstenció del PP espanyol, tot i que tres eurodiputats Gabriel Mato, Carlos Iturgaiz i Pilar Ayuso van votar en contra, en la condemna de l’ús militar contra la població d’Hongria. El seu posicionament es va desmarcar de la formació europea, que hi va votar a favor. Potser el fet d’utilitzar la Guardia Civil -cos de naturalesa militar- contra els catalans l’1-O fou un moviment per protegir-se o, per actuacions futures, cobrir-se les espatlles.