Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Les tropes que resisteixen a Mairúpol no es rendeixen, malgrat l’ultimàtum rus

|

- Publicitat -

Rússia assegura que està a punt de controlar l’estratègica ciutat portuària de Mariúpol. Segons l’exèrcit rus, només hi ha un focus de soldats ucraïnesos que resisteixen en una planta metal·lúrgica. Aquesta nit de dissabte els ha enviat un ultimàtum de rendició, que ja ha expirat, però els locals s’han rendit ni l’exèrcit rus encara no ha reaccionat.

La finestra de rendició ha començat a les cinc del matí, hora catalana, i ha caducat aquest migdia. El cap del Centre de Control de Defensa Nacional de la Federació Russa, el coronel general Mikhaïl Mizintsev, havia anunciat en una declaració que oferia l’opció als soldats a canvi de garantir-los la seguretat.

Publicitat

“Atesa la situació catastròfica que s’ha desenvolupat a la planta metal·lúrgica d’Azovstal, a més de guiar-se per principis purament humanitaris, les Forces Armades Russes ofereixen als militants de batallons nacionalistes i mercenaris estrangers aturar les hostilitats i deposar les armes. A tots els que deposin les armes se’ls garanteix la preservació de la vida.”

Rússia afirma que els soldats han demanat el permís oficial de Kíiv per rendir-se, però en resposta “reben amenaces d’execució”. Un cop ha expirat l’ultimàtum, no hi ha hagut moviment en cap dels dos fronts. Segons les autoritats de la ciutat, les tropes ucraïneses continuen “defensant la seva posició”.

Situació “inhumana”
El comunicat del Ministeri de Defensa Rus explica que la situació a la planta metal·lúrgica d’Azovstal és desesperada per a les tropes ucraïneses, sense menjar ni aigua. El Ministeri també ha informat que amb les tropes ucraïneses hi hauria 400 “mercenaris estrangers”. “La majoria són ciutadans de països europeus, i també del Canadà”, ha afegit, per advertir que “en el cas que continuïn oposant resistència tots seran aniquilats”.

Ucraïna no confirma aquesta situació que dibuixa l’exèrcit rus. El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, sí que reconeix en un vídeo que “la situació a Mariúpol segueix sent gravíssima, simplement inhumana”. Zelenski diu que des que va començar el setge a la ciutat ha intentat trobar una solució, sigui militar o diplomàtica: “Qualsevol cosa per salvar la nostra gent. Estan tractant deliberadament d’aniquilar tots els que queden a Mariúpol.” Amb el control de la ciutat, Rússia s’assegura un corredor directe cap a Crimea i el control de tota la costa del mar d’Azov.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut