Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’engany de la Llei Audiovisual: el 6% de català no afecta els catàlegs de Netflix, HBO ni Amazon

|

- Publicitat -

El Gobierno ha admès que la quota del 6% per a català, gallec i basc no afecta el catàleg de Netflix, HBOMax o Amazon Prime. Fonts de l’executiu de Pedro Sánchez han reconegut que el projecte de llei de l’audiovisual aprovat en el Consell de Ministres d’aquest dimarts només obliga a garantir la quota de llengües cooficials a les plataformes amb seu a Espanya, com seria el cas de Filmin o Movistar+.

El percentatge per a les llengües cooficials s’hi va introduir fruit de l’acord de l’executiu amb ERC per aprovar els pressupostos de l’Estat de 2022, però fins ara el Gobierno no havia concretat que deixava fora Netflix, HBOMax o Amazon Prime, que són les plataformes amb major oferta i més esteses entre els consumidors.

Publicitat

L’acord entre els de Sánchez i ERC establia que del 30% de la quota de producció europea obligatòria fixada per la Unió Europea, la meitat (un 15%) hagi de ser en alguna de les llengües oficials de l’Estat: un 40% en català, gallec o basc i el 60% en castellà. Això suposa que, del total del catàleg de plataformes, la reserva per a llengües cooficials representi el 6% i el 20% del catàleg europeu.

Els republicans ja han alertat que el text dona possibilitat a les plataformes que no tenen seu a l’Estat espanyol a què s’escudin en la normativa europea per esquivar l’obligació de complir les quotes per a les llengües cooficials. Per aquest motiu, ERC ja ha avançat que pretén introduir esmenes en el text en la tramitació parlamentària.

A més, Plataforma per la Llengua i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ja advertien que la lletra petita diu que la mesura es farà si és “tècnicament possible” i “no té cap cost addicional”, dos dels pretextos que fins ara han al·legat algunes plataformes per no incloure aquestes versions.

Et pot interessar  Albiach situa el PSC i ERC com a "principals aliats" d'un "govern progressista"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut