Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’avís de Puigdemont: Cal preparar una “resposta col·lectiva i forta” per quan el diàleg amb l’Estat “fracassi”

|

- Publicitat -

El president a l’exili Carles Puigdemont ha defensat que és “normal” que Junts reclami a ERC que es respecti el pacte de Govern. Pel que fa a la possibilitat que JxCat surti del Govern, Puigdemont ha assenyalat que no es tracta d’un “ultimàtum” i ha remarcat que té “l’esperança” que ERC respectarà l’acord.

En una conferència a Viena, el president ha avisat que cal començar a preparar els “pròxims passos” per quan el diàleg amb l’Estat “fracassi”. “La resposta ha de ser col·lectiva i forta i ha de partir de la declaració d’independència, no d’abans”, ha subratllat.

Publicitat

Defensa del referèndum

En una conferència sota el nom ‘La disputa per la independència i la sobirania a Europa: El cas de Catalunya’ a la Universitat Centreeuropea a Viena, Puigdemont ha reivindicat el referèndum com un “instrument per solucionar les diferències”. En aquest sentit, ha dit que l’únic requisit és que la resposta sigui “clara”, així com els efectes de la decisió. “En els sistemes democràtics no veig que els riscos siguin superiors als beneficis”, ha assenyalat.

Puigdemont ha argumentat que Espanya nega la pluralitat i que, per tant, fa perillar la “supervivència” de les nacionalitats històriques. “Vull una nacionalitat que em protegeixi com a català. Això no és possible amb l’espanyola”, ha indicat.

En aquest sentit, ha defensat que la “revolució catalana és en essència democràtica” i basada en la participació cívica. “El respecte a la voluntat de la gent és un factor clau en les grans decisions”, ha constatat durant la conferència, que ha comptat amb la participació dels professors de la Universitat Centreeuropea Erin Jenne, del departament de Relacions Internacionals, i Michael Miller, cap del programa sobre nacionalisme.

Et pot interessar  Junts convoca primàries el 23 de març per escollir candidat per al 12-M a l'espera que Puigdemont digui si es presenta

Visita a Viena

Puigdemont va ser rebut el dimecres per la delegada del Govern a Europa Central, Krystyna Schreiber, que va mostrar-li les activitats que han desenvolupat i els acords entre institucions catalanes i austríaques. Així mateix, va visitar l’exposició ‘Vilana-Perles, un català a la Cort de Carles VI’, guiada per Manfred Car, doctor en filosofia i autor de diversos llibres, entre ells sobre l’exili català.

El president també va participar en la conferència ‘El cas de Catalunya com a estat independent i el seu impacte a Europa’, celebrada a l’organització estudiantil Fòrum Acadèmic per als Afers Internacionals (AFA, per les seves sigles en anglès).

L’exili català a Viena

Puigdemont ha visitat aquest dijous alguns llocs emblemàtics de l’exili català a Viena després de la derrota del 1714. Entre els indrets visitats hi ha la cripta imperial on hi ha els sarcòfags dels emperadors Carles VI i Elisabet Cristina, l’església dels Trinitaris Descalços i l’església de la Mercè de Viena.

Igualment, s’ha reunit amb diversos representants polítics, entre ells la diputada federal Petra Bayr, del Partit Socialdemòcrata Austríac. El viatge de Puigdemont a Viena s’allargarà fins divendres i té per objectiu la “internacionalització de la situació política a Catalunya” i “l’anàlisi del marc d’una Catalunya independent dins la Unió Europea”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut