Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

L’aposta de Pere Aragonès amb la taula de diàleg li obre les portes de Comissió Europea

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, viatja dijous a Brussel·les per reunir-se amb dos alts càrrecs de la Comissió Europea i certificar el desgel amb la cúpula comunitària després de set anys de distanciament pel ‘procés’. Així, la CE reobrirà les portes al cap del Govern per primera vegada des del 2015. “Catalunya torna a estar a Europa”, ha celebrat Aragonès al ple del Parlament. El president ha reivindicat que amb aquesta visita oficial la Generalitat “reprèn” les relacions “directes” amb la UE.

Allà, el president aprofitarà per traslladar al comissari de Justícia, Didier Reynders, la seva “preocupació pels casos d’espionatge amb Pegasus“. L’endemà mantindrà una trobada amb el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, amb la intenció d’explorar “la contribució” catalana en la producció de xips i d’hidrogen verd a la Unió Europea.

Publicitat

Brussel·les aixeca el vet

L’últim president de la Generalitat que va trepitjar la Comissió Europea va ser Artur Mas el 2015. En aquell viatge només es va trobar amb la comissària de Transport, però anteriorment havia mantingut altres trobades d’alt nivell com una reunió el 2011 amb el llavors president de l’executiu comunitari, Durao Barroso.

En ple auge del moviment independentista, el president Carles Puigdemont va viatjar a Brussel·les el 2017 per explicar el referèndum en un acte al Parlament Europeu, però no va ser rebut a la seu de la CE. Tampoc va traspassar les portes de l’edifici Berlaymont el president Quim Torra, que va governar durant una legislatura marcada pel judici del procés i la pandèmia.

El paper del diàleg

Amb l’aposta per la taula de diàleg, la desjudicialització del conflicte i governant en solitari, a Aragonès se li obren les portes del Berlaymont, tot i que encara se li resisteix una trobada oficial de màxim nivell amb la presidenta de la CE, Úrsula Von der Leyen. El cap de l’executiu català va tenir una primera presa de contacte a Barcelona amb l’alemanya en el marc d’unes jornades del Cercle d’Economia al maig i una reunió al juny amb un dels vicepresidents de la CE, Margaritis Schinas, també a la capital catalana.

Et pot interessar  Aragonès defensarà al Senat “i davant de tothom i a tot arreu” que la llei d’amnistia “és necessària”

En canvi, el líder del PSC al Parlament i cap de l’oposició, Salvador Illa, ha tingut més facilitats que Aragonès per accedir a Brussel·les. Ja a principis de novembre del 2021 va mantenir una reunió amb diversos eurocomissaris a la capital europea. El seu antecessor, Miquel Iceta, també es va reunir amb membres de l’executiu comunitari a Brussel·les, que, en canvi, no rebia alts càrrecs del Govern de Torra.

Aragonès i Sánchez, a la capital europea

Aragonès es desplaça a Brussel·les acompanyat de la consellera d’Acció Exterior i UE, Meritxell Serret, que es va estrenar la setmana passada en el càrrec substituint Victòria Alsina. Serret torna així a la ciutat on va buscar exili entre el novembre del 2017 i el març del 2021, quan va decidir presentar-se davant el Tribunal Suprem per afrontar el judici per desobediència en la causa de l’1-O.

Tot i que la visita d’Aragonès coincideix amb la cimera de caps d’estat i de govern de la UE on assistirà el president espanyol Pedro Sánchez, no està previst que mantinguin una trobada. Tampoc hi haurà una reunió entre Aragonès i el president Carles Puigdemont, que serà a Estrasburg fins dijous i després es desplaçarà a Frankfurt per un acte del Consell per la República.

Primers contactes d’Alsina

La primera alt càrrec de la Generalitat en refer els contactes presencials a Brussel·les va ser l’anterior consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina. Com a part d’una delegació de representants de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM), Alsina va participar al gener en una trobada amb l’eurocomissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut