Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La Unió Europea no s’empassa el rescat a fons perdut que vol Espanya

|

- Publicitat -

La proposta d’Espanya d’un fons d’un bilió i mig d’euros finançat amb deute perpetu per finançar la recuperació té poques possibilitats té tirar endavant a hores d’ara. Fonts de la Unió Europea consideren que es tracta d’una proposta que no genera el consens necessari entre els 27 perquè “la majoria d’estats pensen la recuperació amb crèdits”, i no amb transferències com planteja Espanya. “En alguns estats, algunes paraules són difícils d’empassar”, apunten fonts comunitàries sobre la proposta que el fons es financi amb deute perpetu europeu. En canvi, el finançament de la recuperació a través de préstecs a llarg termini té “possibilitats” de tirar endavant, segons les mateixes fonts.

El que sí veuen amb bons ulls les mateixes fonts comunitàries és la necessitat expressada per Espanya que la sortida de la crisi sigui simètrica. “La idea és que la recuperació no ha de ser asimètrica. Això és important perquè si és asimètrica hi ha riscos polítics sobre el funcionament de la Unió Europea i del mercat únic”, subratllen.

Publicitat

Les mateixes fonts admeten desconfiança entre els estats: uns pensen que hauran de pagar el deute d’altres estats, mentre altres creuen que alguns països volen treure avantatge competitiu de la situació causada pel covid-19.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut