Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

La UE s’aproxima a l’ideari Trump: demanarà a l’OMS una investigació sobre com es va originar la Covid-19

Els països europeus presentaran la seva proposta a l’assemblea anual del 18 de maig

Redacció 07/05/2020
Imatge d'una bandera de la Unió Europea / Comissió Europea

La Unió Europea demanarà a l’Organització Mundial de la Salut que s’obri una investigació sobre com es va originar la Covid-19. Així ho ha avançat l’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, aquest dijous assegurant que els països europeus preveuen presentar en l’assemblea anual de l’OMS del 18 de maig una proposta per analitzar com es va produir el virus. Alemanya i Suècia estan a favor d’obrir una investigació, mentre que la resta de països encara no s’han pronunciat, segons Borrell. El cap de la diplomàcia europea creu que cal conèixer “al màxim” l’origen de la pandèmia, però considera que la UE no ha de participar en el “joc de culpes” entre els Estats Units i la Xina.

Trump acusa la Xina

Donald Trump ha buscat culpables externs per explicar una crisi que ha devastat en poques setmanes l’economia nord-americana, el president dels Estats Units ha abraçat amb entusiasme l’estratègia d’atacar la Xina i l’OMS. El magnat creu que per incompetència o de forma deliberada, Pequín “va deixar córrer” el virus i ha amenaçat amb nous aranzels.

Teoria de la conspiració?

Hi ha altres teories sobre l’origen del virus que podrien agafar força amb aquesta petició de la UE: la que la Covid-19 va ser fabricada en un laboratori. De fet, el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, ha teoritzat sobre aquestes acusacions i va assegurar que tenen proves que el patogen va sortir de l’Institut de Virologia proper a la ciutat xinesa on es van detectar els primers casos de la misteriosa pneumònia. “Puc dir que hi ha una quantitat important de proves que això va venir d’aquest laboratori de Wuhan”.