Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023
Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023

La traició del govern espanyol com a responsable de l’explotació laboral de les empreses marroquines al Sàhara ocupat

El text subratlla que cal garantir el dret a l'autodeterminació de la regió per acabar amb la vulneració de drets

|

- Publicitat -

Un informe denuncia l’explotació laboral de les empreses marroquines al Sàhara Occidental
L’informe ‘Treballar, per què? Drets laborals i ocupació al Sàhara Occidental’ denuncia l’explotació laboral i dels recursos naturals de les empreses marroquines al territori. Segons l’estudi, publicat per la Federació ACAPS i Novact, la discriminació laboral en l’accés a l’ocupació, les dificultats de sindicar-se, la falta de protecció social i les vulneracions “diàries” dels drets fonamentals són “comuns” a la regió, i els treballadors sahrauís solen ser relegats a “treballs mal remunerats i precaris”. El text també destaca la falta d’ocupació per a les dones, sovint obligades a treballar en el sector informal. L’informe reclama una acció “urgent” i conclou que sense garantir el dret a l’autodeterminació la vulneració de drets continuarà.

Publicitat

Un altre extrem que es denuncia és que sovint les dones sahrauís depenen de les autoritats marroquines per subsistir, i que moltes vegades són discriminades en el pagament i la cobertura social. A causa de la informalitat del treball, a més, no tenen accés a la justícia per reclamar els seus drets.

D’altra banda, l’informe també denuncia la “falta de transparència” de l’economia del Sàhara Occidental, “dominada” per empreses marroquines que es beneficien de l’explotació “il·legal” dels recursos del territori, especialment el fosfat i la pesca.

Per tot plegat, el treball considera que cal una acció “urgent” per garantir els drets fonamentals de la població i afegeix que “sense garantir el dret a l’autodeterminació” del poble sahrauí, “la resta de drets seguiran sent vulnerats”.

El treball ha estat elaborat per experts en dret laboral i drets humans en contextos d’ocupació, com és el Sàhara Occidental, i ha comptat amb la col·laboració i testimonis d’activistes sahrauís que viuen a l’indret. Alhora es basa en informacions i denúncies publicades per institucions internacionals.

També s’han tingut en compte les lleis i regulacions laborals aplicables al Sàhara Occidental i s’han analitzat les dades disponibles sobre la situació laboral a la regió des d’un enfocament general dels drets humans.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió