Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

La reforma laboral tira endavant per un sol vot de diferència

|

- Publicitat -

El Congreso ha convalidat per un vot de diferència la descafeïnada reforma laboral acordada entre Gobierno, sindicats espanyols i CEOE. La votació ha generat expectació fins a l’últim minut i, finalment, ha tirat endavant la nova norma amb 175 vots a favor i 174 en contra.

PSOE, Podemos, Cs, PDeCAT, Más País, Compromís, Teruel Existe, Coalición Canaria, Nueva Canarias, Partido Regionalista de Cantabria i un diputat d’UPN han votat a favor. I, per motius diversos, PP, Vox, ERC, PNB, Bildu, Junts, CUP, BNG, Foro Asturias i un diputat díscol de Cs, en contra.

Publicitat

L’error de Batet

En llegir el resultat de la votació la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, s’ha equivocat en la suma dels vots presencials i telemàtics. Quan la bancada de la dreta ja aplaudia, ha rectificat el resultat de la votació, que convalida la reforma per 175 vots a favor i 174 en contra.

És un vot menys del que s’esperava, i s’explica perquè un dels dos diputats d’UPN, Sergio Sayas, ha trencat la disciplina de vot i ha premut el botó vermell. Al seu compte de Twitter ha declarat que en política no es poden fer coses que “no es poden explicar als teus votants”.

La vicepresidenta segona de l’executiu espanyol, Yolanda Díaz, celebrava aquest migdia al pati del Congrés el resultat d’un debat que ha estat tens i que ha comptat amb la presència a la tribuna de convidats dels secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Àlvarez.

El trencament del bloc de la investidura

Ha estat la culminació d’un procés llarg on Díaz ha intentat comptar amb el suport dels socis de la investidura sense poder fer concessions a canvi. El fet que l’executiu espanyol tanqués la porta a introduir modificacions ha portat finalment ERC, PNB i Bildu a fer un vot en contra.

La votació suposa un trencament del bloc de la investidura, tot i que PSOE, Podem i ERC han apuntat per diverses vies la seva intenció de reconstruir la majoria d’esquerres. Pedro Sánchez donava per fet aquest dimarts que l’estabilitat de la legislatura està garantida.

El debat, per això, deixa tocada especialment la confiança entre ERC i Podem. Els de Yolanda Díaz acusen els republicans de mantenir posicions de màxims per motius polítics i per torpedinar el projecte de la vicepresidenta.

Què diu ERC?

Per contra, els republicans recorden que l’executiu espanyol ha tancat la porta a negociar i que la reforma que Yolanda Díaz ha portat al Congrés incompleix els compromisos dels mateixos partits del govern espanyol. ERC, ha dit Rufián a la tribuna, “no funciona sota amenaça”.

Malgrat aquests retrets, el mateix portaveu d’ERC ha recordat a la legislatura que aquest dijous “no s’acaba el món”, i “demà hem de continuar parlant”, i fonts de Podem han apuntat en la mateixa direcció perquè malgrat que la confiança “es ressent”, en política “no es pot tenir rancor”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut