Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

La querella andorrana acusa Rajoy d’usar documents falsos per aconseguir dades de Mas, Junqueras i els Pujol

Operació Catalunya: Els advocats constaten el joc brut del Gobierno del PP per accedir als comptes bancaris dels independentistes catalans i les seves famílies

Redacció 15/06/2022
Pla mitjà de l'expresident del govern espanyol del PP Mariano Rajoy a la presentació del seu llibre a Madrid, el 4 de desembre de 2019 (horitzontal)

La querella presentada per Juristes Drets i l’Institut de Drets Humans d’Andorra (Idha) contra l’expresident espanyol, Mariano Rajoy, i els seus exministres d’Economia i Interior, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz continua avançant per fer justícia.

Segons explica El Plural, els denunciants acusen Rajoy d’utilitzar “informació economicofinancera falsa” de Banca Provada Andorrana (BPA) per a intimidar l’excap de Govern d’Andorra, Antoni Martí Petit i els exministres de Finances, Jordi Cinca Mateos; d’Exteriors, Gilbert Savoia Sunyé i d’Economia i Territori, Jordi Alcobé Font durant la reunió del 8 de gener de 2015 en territori andorrà.

El text apunta que l’expresident espanyol va orquestrar una sèrie d’operacions contra les entitats bancàries BPA i Banco de Madrid, propietat dels querellants germans Cierco per tal d’aconseguir informació bancària dels polítics independentistes catalans, l’Artur Mas, Oriol Junqueras i els seus familiars i els Pujol. Tot plegat, en el marc de l’Operació Catalunya i com sempre, amb l’excusa que responia als “interessos del Gobierno”.

Els responsables de l’executiu espanyol “van enviar informació economicofinancera presumptament falsa a les autoritats americanes perquè fos el FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network), que depèn del Departament del Tresor dels EUA, qui fes arribar en el moment oportú una nota a les autoritats andorranes per a fer-los creure que havien d’intervenir i liquidar BPA, per ser una entitat de rentatge de capitals”, afirmen.

En total, els delictes sumen penes de presó de fins a 29 anys pels expolítics del PP. Els querellants remarquen que és “un atac en tota regla a la sobirania andorrana” i tot per accedir als comptes bancaris dels independentistes catalans i les seves famílies.