Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

La pressió popular fa claudicar al Gobierno: l’IVA de les mascaretes baixarà al 4%

Espanya és el segon estat de la UE amb el preu per mascareta més car

Redacció 11/11/2020
Pla general de la reunió extraordinària del Consell de Ministres amb el president Pedro Sánchez i els ministres Montero, Ábalos, Illa, Grande-Marlaska i Robles, el 27 de març del 2020 (horitzontal)

El Gobierno ha acabat claudicant davant una mesura lògica que no ha aplicat fins quasi un any després de declarar-se la pandèmia a l’Estat espanyol: rebaixar el preu de les mascaretes d’un sol ús a través de reduir l’IVA.

I és que a països com França, Portugal o Itàlia, l’IVA era inexistent o al voltant del 4% o 5%, tal com us explicàvem en aquesta notícia.

Ara, la ministra d’Hisenda i portaveu del Gobierno, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dimecres al Congreso que el Consell de Ministres aprovarà dimarts que ve un decret llei per a la rebaixa de l’IVA de les mascaretes d’un sol ús del 21% al 4%.

Montero ha assegurat que el Govern ha adoptat aquesta mesura després de confirmar que la Comissió Europea no obrirà un procediment d’infracció per aquest canvi legal. Un fet que ja se sabia perquè no havia iniciat cap procés contra Itàlia o Portugal.

Montero ha assegurat que el Gobierno estarà “vigilant” perquè aquesta baixada de l’IVA “es tradueixi en una rebaixa del preu per al consumidor final i no en un major marge empresarial”.

A més, ha avançat que l’executiu espanyol ha de tramitar una rebaixa del preu de venda al públic de les màscares quirúrgiques a partir de dijous que ve a la Comissió Interministerial de Preus de Medicaments (CIPM).