Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Paeria de Lleida planta cara a la catalanofòbia de Casado i el declara persona non grata

|

- Publicitat -

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat una moció on es reprova i declara persona non grata al fins fa poc president del PP, Pablo Casado, per les declaracions que va fer sobre el català a l’escola assegurant, entre d’altres, que es posaven pedres a les motxilles dels nens castellanoparlants o que els professors no deixaven anar al lavabo als escolars que ho demanaven en espanyol.

El portaveu del PP Xavier Palau ha amenaçat de trencar les relacions amb els grups que votessin a favor de la moció, que s’ha aprovat amb el suport del govern d’ERC i Junts, les abstencions del PSC i el Comú i els vots en contra de Cs, el PP i regidors no adscrits. La moció ha estat presentada per l’ANC, els CDR i els Cantaires de Ponent.

Publicitat

La moció aprovada posa èmfasi en el rebuig a les “amenaces, calúmnies, mentides i insults” que consideren que l’expresident del PP ha pronunciat contra Catalunya des de l’octubre de 2017 quan per exemple, comparava que el futur del president Puigdemont seria com el de Companys afusellat pel feixisme o les de finals de novembre de 2021 quan va demanar un 155 educatiu a Catalunya per fer complir el 25% de les classes en castellà.

Els acords adoptats pel text estipulen que la Paeria promourà activament la qualitat institucional i la defensa de la democràcia. També el més absolut rebuig a la mentida, calúmnia, amenaça o insult per part dels polítics. Així mateix, també mostra suport als mestres de l’escola catalana i al professorat en general, davant els atacs contra el model d’immersió lingüística.

El portaveu del PP a la Paeria, Xavier Palau ha reconegut que no comparteix moltes de les declaracions que ha fet Casado, però ha considerat que la moció “embruta” els consensos de la política lleidatana. Per això, tot i que no ha demanat la seva íntegra retirada, sí que ha plantejat eliminar el punt de Casado. Per contra, ha amenaçat de “congelar” les relacions amb els grups polítics que hi votessin a favor.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià

Jaume Añé, portaveu de les entitats que han presentat la moció, ha afirmat que malgrat que les declaracions de Casado no són delicte, sí que són “intolerables” per la repercussió que tenen en la ciutadania. Malgrat que alguns partits ho han demanat, finalment, la moció no s’ha votat per punts sinó que s’ha votat de forma global i ha rebut el suport dels partits al govern, ERC i Junts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut