Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

La maquinària que Amancio Ortega va donar a un hospital per netejar la seva imatge encara no funciona

#MarcaEspaña Tot i que han passat ja 7 mesos, els acceleradors de radioterapia no han obtingut encara els permisos del Ministerio de Transición Ecológica

Redacció 09/03/2020

Amancio Ortega, amo de Inditex, és una de les persones més adinerades del món. Sovint s’ha criticat la seva empresa per a usar treballadors a països on les regulacions laborals són escasses i la mà d’obra extremament barata per a després vendre la seva roba al primer món a un preu molt per sobre del cost de producció.

Sota l’ombra d’aquestes acusacions, Amancio Ortega va regalar 23 equips d’última generació per combatre el càncer a diferents hospitals espanyols.

Resulta, però, que aquella operació d’imatge també té punts foscos. Huelva, en concret a l’Hospital Juan Ramón Jiménez, les màquines que va entregar a so de bombo i plateret encara no han començat a utilitzar-se 7 mesos després.

Des de la Conselleria de Salut s’anunciava el passat mes de juliol, amb visita de la delegada a centre hospitalari inclosa, que la fase de muntatge del dispositiu havia conclòs i que, a falta de realitzar els ajustos necessaris per obtenir el permís del Consell de Seguretat nuclear per a la seva utilització, l’accelerador entraria en funcionament abans de finals de 2019, però no.

Segons El Mundo, el motiu és que el centre hospitalari “està a l’espera de rebre els permisos i autoritzacions necessaris per part de Ministeri de Transició Ecològica per acabar la seva posada a punt i poder començar el seu ús clínic”. Segons aquestes mateixes fonts, la documentació tècnica de l’accelerador es troba encara “en procés d’estudi” i s’espera rebre ben aviat “l’autorització necessària per a la represa dels treballs de posada en marxa” i sense data prevista.

És urgent que comenci a funcionar perquè l’equip anterior va ser desmantellat l’any passat per dur a terme les obres de reforma i adaptació del búnquer que alberga el nou accelerador.