Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

La Generalitat passa d’Espanya a la presentació als EUA sobre la gestió catalana de la pandèmia

|

- Publicitat -

La delegació de la Generalitat a Washington ha difós entre els seus contactes als EUA un document titulat “Mesures adoptades pel Govern català per fer front a la pandèmia de Covid-19” on detalla la seva gestió sense fer cap al·lusió al Gobierno ni un sol esment a Espanya.

El document se centra en les iniciatives de la Generalitat i passa olímpicament d’Espanya. Explica que els Mossos d’Esquadra s’han coordinat amb les policies locals per posar en marxa controls policials “per tot el territori” i no esmenta les forces d’ocupació espanyoles.

Publicitat

També recull la seva recomanació de buscar informació sobre la Covid-19 “només en pàgines oficials com el Departament Català de Salut o l’OMS” i ensenya el pla d’acció d’emergències de la Generalitat en relació amb la restricció de moviments a Igualada i altres municipis, sense al·lusió a les mesures estatals, la gran majoria d’elles extretes dels plantejaments fets per Catalunya.

Assenyala també la tasca de la seva Conselleria d’Exteriors, que ha estat “coordinant i ajudant els catalans a l’estranger que intenten tornar”.

Són 26 pàgines redactades en anglès on tracta els consellers de Govern català amb l’argot corresponent perquè s’entengui el seu càrrec: ‘ministers’ i les conselleries a ‘Deparments’, que és la denominació que fan servir els Ministeris nord-americans.

El document ja el va enviar la Conselleria d’Exteriors a una quinzena d’institucions i organitzacions europees el passat 28 d’abril i les delegacions de la Generalitat a l’exterior també l’han difós.

La delegació a Washington està obligada, com “agent estranger” a comunicar al Departament de Justícia nord-americans les seves comunicacions amb actors nord-americans, i el 5 de maig passat va comunicar que havia distribuït aquest document, la data original és del 2 d’abril.

Els mitjans fets des de la Meseta, fins i tot les agències, han posat el crit al cel. Per exemple, expliquen que només s’esmenta la paraula “espanyol” per a destacar l’esforç de la Generalitat per comunicar-se amb persones “que no entenen català ni espanyol” i que s’han elaborat infografies “traduïdes als 18 idiomes que es parlen a Catalunya”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut