El Parlament Europeu ha aprovat un informe que condemna “l’assetjament i la intimidació” a la missió d’eurodiputats que va visitar Barcelona el desembre del 2023 per “avaluar” el model d’immersió lingüística de Catalunya. El text, aprovat amb els vots del PP i els grups d’ultradreta, entre els quals Patriotes per Europa (PfE) -on està integrat Vox-, també “lamenta” que el Govern no hagi aplicat les recomanacions emeses pel comitè de Peticions de l’Eurocambra després de la visita a Barcelona “dirigides a protegir els drets lingüístics dels estudiants i les seves famílies”. L’informe també inclou una esmena introduïda per Vox que “lamenta els atacs a l’estat de dret i la separació de poders” per part del govern espanyol per l’amnistia.
L’informe aprovat en el ple del Parlament Europeu aquest dijous és relatiu a l’activitat de la comissió de Peticions de la cambra durant l’any passat, que es dedica a atendre i debatre queixes de ciutadans que creuen vulnerats els seus drets d’acord amb la legislació de la UE.
En l’anterior legislatura, l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat va assumir el rol de presidenta de la comissió, formada per membres de tots els grups parlamentaris. En diverses ocasions, el PSOE, ERC o els Comuns han acusat el PP “d’instrumentalitzar i polititzar” la comissió.
De fet, en el debat d’aquest dijous sobre l’informe d’activitat de la comissió, l’eurodiputada del PSOE Sandra Gómez ha lamentat “profundament” el resultat de l’informe i ha carregat de nou contra els populars espanyols per la seva “influència i imposició” en l’elaboració d’aquest. Gómez ha criticat el PP per “aliar-se amb l’extrema dreta” i trencar el consens dels grups proeuropeus per tirar endavant un informe que “poc ve a reflectir els veritables interessos i preocupacions de la ciutadania”.
“L’important d’aquest informe i d’aquest debat ni tan sols són les esmenes, és l’estratègia de la comissió, sobretot l’any 2023, que va ser de polititzar-la, utilitzar-la i manotejar-la per la pròpia agenda del PP”, ha sentenciat.
Missió d’eurodiputats per la immersió
Pel que fa al model d’immersió lingüística de Catalunya, l’informe aprovat condemna “enèrgicament l’assetjament i intimidació de què van ser objecte” els membres de la delegació d’eurodiputats de la comissió de Peticions que van visitar Barcelona del 18 al 20 de desembre del 2023.
L’objectiu de la missió, encapçalada per Montserrat, era “avaluar” el model d’immersió lingüística de Catalunya, així com “els seus “efectes” sobre les famílies que es traslladen i resideixen a la comunitat autònoma, sobre el multilingüisme, la no discriminació i el principi d’estat de dret”.
Segons el text aprovat, l’Eurocambra “lamenta que les autoritats educatives competents en la regió no hagin aplicat les recomanacions emeses per la comissió de Peticions en el seu informe de 19 de març de 2024 dirigides a protegir els drets lingüístics dels estudiants i les seves famílies”.
Amnistia
D’altra banda, l’informe aprovat per la dreta i la ultradreta de la cambra també “lamenta els atacs a l’estat de dret i la separació de poders perpetrats pel govern espanyol”. Es tracta d’una esmena introduïda per Vox i que ha rebut el suport de 298 eurodiputats -entre els quals els del PP-, mentre que 273 han votat en contra d’incorporar-la al text final.
A més, l’informe afirma que l’Eurocambra “pren nota de l’augment sobrevingut” de peticions de ciutadans espanyols “des de la segona meitat del 2023 sobre els riscos que representava per l’estat de dret a Espanya la voluntat del govern espanyol d’aprovar una llei d’amnistia contrària a l’ordenament constitucional i europeu.
“L’examen d’aquesta comissió de Peticions s’ha fet amb eficàcia, atenció, imparcialitat i transparència”, ha defensat l’eurodiputada del PP Rosa Estarás en el debat, on també ha denunciat que l’any 2023 rebessin “més de 40 peticions espanyoles” sobre atacs a l’estat de dret, als jutges o a les institucions a Espanya.