Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

La desfilada de l’Orgull LGBT a Istanbul acaba amb almenys 35 detinguts després d’una intervenció policial

Els grups LGBTQ acusen el Govern turc d’emprendre una “campanya d’odi” contra ells

Avatar
Agències 27/06/2021
Un desfilant de l'orgull gay, a Istambul

La desfilada de l’Orgull LGBT que s’ha celebrat aquest dissabte a la ciutat turca d’Istanbul ha acabat amb 35 detinguts després d’una intervenció policial amb gasos lacrimogens, seguint la línia dels anys anteriors. Les autoritats han prohibit els esdeveniments de l’Orgull d’Istanbul des del 2015, per “qüestions morals”, seguretat pública i, més recentment, les restriccions per la pandèmia. Els grups LGBTQ acusen el Govern turc d’emprendre una “campanya d’odi” contra ells, fomentant la violència contra una comunitat vulnerable.

L’Oficina del Governador d’Istanbul també ha restringit esdeveniments alternatius, com concentracions esporàdiques, després d’al·legar que eren “contràries a la moral pública”. A aquest efecte, la Policia turca va procedir a tancar els accessos a l’avinguda Istiqlal, cosa que va portar els organitzadors a traslladar la desfilada al carrer de Taksim, prohibida per atemptar “contra integritat indivisible de l’estat, moralitat general i mesures contra la covid-19”. La desfilada va acabar amb enfrontaments entre la Policia i activistes LGTBI, que van ser obligats a dispersar-se, no sense abans presentar un comunicat de reivindicació.

“Cap de nosaltres renuncia als nostres drets, la nostra existència i la nostra llibertat. Protegim i multipliquem els nostres espais de vida malgrat les màfies, l’odi i la polarització. Seguirem reclamant el nostre arc de Sant Martí”, van assegurar en la nota, que va recollir el portal de notícies Cumhuriyet. La secció turca de Reporters sense Fronteres ha condemnat un incident particular durant els enfrontaments, la violenta detenció d’un periodista de l’agencia AFP que cobria l’esdeveniment, i que va denunciar abús de la força dels agents, que li van propinar diversos cops i van fer servir els genolls per immobilitzar-li el coll.