Dimecres, 29 de juny de 2022 - Edició 1434
La República

La decisió del Gobierno d’acollir Leopoldo López posa l’Estat en un problema diplomàtic

El cop d’Estat fallit de Juan Guaidó, autoproclamat president de Veneçuela reconegut per Pedro Sánchez, pot provocar, de rebot, un greu problema diplomàtic per al Gobierno espanyol que ahir va […]

Redacció 02/05/2019

El cop d’Estat fallit de Juan Guaidó, autoproclamat president de Veneçuela reconegut per Pedro Sánchez, pot provocar, de rebot, un greu problema diplomàtic per al Gobierno espanyol que ahir va decidir posar a disposició la seva ambaixada a Caracas perquè el dirigent opositor Leopoldo López es refugiés durant l’alçament militar.

Amb el cop fallit, l’executiu de Sánchez es troba en una situació de gran complexitat diplomàtica, ja que, segons dades del Padrón de Residentes en el Extranjero de l’any 2011 a Veneçuela hi ha una uns 175.000 espanyols, és el tercer país del món que més colònia espanyola té, per darrere d’Argentina, amb 346.000, i França (190.000).

López, que complia una condemna de 14 anys de presó en arrest domiciliari, fou alliberat dimarts passat per un grup de militars que hores després van alçar-se amb les armes per fer caure el president Maduro. L’opositor, quan veié que el cop començava a fracassar, va refugiar-se primer a la delegació diplomàtica de Xile, però per “decisió personal”, López va demanar refugi a l’ambaixada d’Espanya, on hi és amb la seva dona i filla de 15 mesos.

Ara l’Estat es troba en una situació complexa que pot deixar desemparats els espanyols residents a Veneçuela. Si Leopoldo López demana oficialment refugi, Pedro Sánchez haurà de decidir.