Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, “alarmada” per l’ús il·legal de Pegasus

|

- Publicitat -

La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, he reconegut que està “alarmada” per l’ús il·legal del programari d’espionatge Pegasus. En un comunicat, Mijatovic mostra la seva preocupació per les “evidències” que mostren que el programari israelià s’ha utilitzat per a “espionatge nacional i internacional més que per qüestions legítimes de seguretat pública”.

“Estic alarmada sobre l’impacte d’eines potents que donen un accés complet i no restringit a la vida privada d’una persona”, afirma la comissària de Drets Humans, tot remarcant que suposa una vulneració del dret a la privacitat i a la protecció de dades.

Publicitat

En aquest sentit, remarca que el programari espia “té un efecte paralitzador sobre altres drets humans i llibertats fonamentals, inclosa la llibertat d’expressió i la participació pública. Crea un clima d’autocensura i por en el qual totes les persones poden ser tractades com a sospitoses i els defensors dels drets humans i els membres de la vida política estan especialment amenaçats”, alerta la comissària, que demana als estats complir les “obligacions” del Conveni Europeu de Drets Humans.

Mijatovic demana que les normes per autoritzar l’espionatge siguin “clares pel que fa als delictes, les activitats i les persones subjectes a vigilància”. A més, mostra els seus dubtes sobre la legitimitat de l’objectiu. “En molts casos s’utilitza la seguretat nacional com a pretext”, apunta, tot criticant la manca de “transparència i col·laboració” per part dels governs.

Et pot interessar  Toc d'atenció del Consell d'Europa a Espanya pels "salaris injustos" dels joves i becaris
Publicitat

Opinió

Minut a Minut