Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

JxCat registra més de 500 esmenes parcials als pressupostos de l’Estat

Reclamen el traspàs de Rodalies i l’aeroport del Prat a la Generalitat, així com la cogestió dels fons europeus

Agències 05/11/2021
Míriam Nogueras al Congreso

JxCat ha registrat aquest divendres més de 500 esmenes parcials als pressupostos generals de l’Estat per al 2022. Segons ha informat el partit, una part important de les esmenes a l’articulat i les seccions dels PGE reclamen traspassos a la Generalitat, com Rodalies o l’aeroport del Prat, així com la cogestió dels fons europeus.

Junts, a més, afegeix als comptes públics una disposició addicional per garantir el seguiment de l’execució de la inversió prevista a Catalunya, perquè tot l’import pressupostat que no s’hagi executat es transfereixi a la Generalitat.

Pel que fa a traspassos, JxCat demana la “transferència integral” de Rodalies, així com la gestió “íntegra i titularitat dels ports estatals situats a Catalunya i tots els aeroports”. També demana la cessió de la titularitat d’hospitals i centres d’atenció primària en mans de l’Estat així com la xarxa de carreteres.

Una altra esmena fa referència a la comissaria de Via Laietana, que demana que sigui propietat de la Generalitat i es rehabiliti com a memorial contra el franquisme. Altres esmenes reclamen la gestió de beques o l’impuls del corredor mediterrani.

Protecció del català

La protecció del català també centra una part de les esmenes amb la petició que es garanteixi el seu ús en la Justícia, una dotació de 3 MEUR per a l’Institut Ramon Llull o 20 MEUR per a donar suport a la producció audiovisual en català.

Impost de plusvàlues

JxCat proposa crear un fons compensatori de 500 MEUR per evitar els efectes de l’anul·lació per part del TC de l’impost de plusvàlues. També demana la creació de diversos fons per lluitar contra la covid-19 o la lluita contra la pobresa infantil.