Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Irlanda deixa caure un probable ‘sí’ en la votació sobre l’oficialitat del català a la UE

El govern irlandès avança que basarà la decisió final en la seva política de defensa “del pluralisme lingüístic”

|

- Publicitat -

Irlanda apropa el seu suport a l’oficialitat del català a la Unió Europea. Tot i que de moment el govern irlandès està a l’espera de conèixer “els detalls” de la proposta “formal” d’Espanya, també ha assegurat que basarà la seva decisió final en la seva política de defensa “del pluralisme lingüístic” i de facilitar al màxim l’accés dels ciutadans a la informació europea.

El ministre d’Afers Exteriors d’Irlanda, Michéal Martin, ho ha plasmat en resposta a una pregunta parlamentària escrita del Sinn Féin sobre aquesta qüestió. Amb data de l’11 de setembre, el ministre apunta que “encara és massa aviat” per explicar si Irlanda votarà ‘sí’ o ‘no’ a l’oficialitat del català, basc i gallec, però a diferència de Suècia, no planteja “dubtes”.

Publicitat

“Espanya ha demanat que el tema s’inclogui a l’agenda durant la reunió de ministres del Consell d’Afers Generals (GAC) del 19 de setembre. És massa aviat per Irlanda per prendre una decisió definitiva, en absència dels detalls i abans que es faci una presentació formal”, indica el ministre.

L’any 2007, Irlanda va demanar l’oficialitat del gaèlic a la Unió Europea, tot i que en un principi no es traduïen a aquesta llengua tots els documents. L’oficialitat plena va arribar l’1 de gener del 2022.

Et pot interessar  La Delegació del Govern a Brussel·les reivindica l'oficialitat del català a la UE en la celebració de Sant Jordi
Publicitat

Opinió

Minut a Minut