Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Interior perd la majoria de diners enviats a pagar les despeses dels votants fora de l’Estat

#MarcaEspaña El Tribunal de Cuentas confirma el nyap: el 73% girs postals enviats per reintegrar les despeses dels votants no se sap on han anat a parar

Agències 22/01/2020
Pla detall d'una papereta pel Congrés entrant a l'urna, el 10 de novembre de 2019 (hortizontal)

El Tribunal de Comptes ha certificat que tres de cada quatre enviaments d’Interior per sufragar les despeses que afronten els votants que viuen fora de l’Estat espanyol no arriben al seu destí, sense que sàpiga on han anat a parar, de manera que aconsella modificar el vigent sistema de compensacions als electors de l’exterior.

La llei estableix que es tornarà als electors residents fora les fronteres de l’Estat “l’import del franqueig, arrodonit a l’alça, si escau en el canvi de divisa, en un termini no superior als cent dies a comptar de la celebració dels comicis.

No és la primera vegada que el col·lectiu Marea Granate denuncia que els electors de l’exterior no només han de desemborsar “quantitats importants” per a realitzar els enviaments del seu vot sinó que, a més, solen rebre una quantia “notablement inferior” al desemborsat.

A la pràctica, i malgrat que la llei estableix que el vot ha de ser gratuït, els votants residents a l’estranger acaben pagant per exercir un dret.

El Tribunal de Cuentas acaba de certificar les denúncies i en el seu informe de fiscalització de les despeses del Ministeri de l’Interior en la gestió i desenvolupament de processos electorals 2015-2017, als quals ha tingut accés Europa Press, s’assenyala que “aproximadament el 73% dels girs postals enviats per reintegrar aquestes quantitats no són rebudes pels votants, per causes no imputables al Ministeri de l’Interior”.

Segons conclou el tribunal que presideix María José de la Fuente, “aquest sistema de devolució de reintegrament ocasiona unes despeses al Ministeri que resulten ineficaços per no aconseguir l’objectiu que es pretén”.