Diumenge, 5 de desembre de 2021 - Edició 1228
La República

Garrotades a la judicatura espanyola: El president de Tribunal Militar impugna els últims nomenaments del TS

Carlos Melón ha quedat fora de la Sala Cinquena i ha presentant un recurs contra els acords aprovats pel GGPJ

Redacció
Redacció 09/03/2020
Acte del Tribunal Militar presidit per El president de Tribunal Suprem i de el Consell General de Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes

Garrotades a la judicatura espanyola d’alta instància. El desgavell és propi d’una telenovel·la de baix pressupost i que evidencia les mancances democràtiques que té l’Estat espanyol quan es despulla un dels seus pilars, la justícia.

La Sala Tercera, del Contenciós-Administratiu, del Tribunal Suprem espanyol haurà de decidir si el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) va actuar correctament en els dos últims nomenaments de jutges de la Sala Cinquena, la del Militar, del mateix tribunal.

El president de Tribunal Militar Central espanyol ha impugnat els dos últims nomenaments per a substituir vacants a la Sala Militar del Tribunal Suprem i ha presentat un recurs. Ell és Carlos Meló Muñoz, auditor president del màxim òrgan de la justícia militar, només per sota d’aquesta Sala Cinquena del Suprem.

Resulta que la Sala Cinquena Militar va perdre a finals d’any dos magistrats per jubilació. El CGPJ va acordar convocar dues places on s’hi podien presentar “els membres del Cos Jurídic Militar amb ocupació de General Conseller togat i general auditor amb aptitud per a l’ascens, en situació de servei actiu”.

Segons explica El Confidencial Digital, el procediment del CGPJ a l’hora de fer les ‘ternes’, mètode pel qual s’agrupen els candidats de 3 en 3 fins a escollir els finalistes, no es va dur a terme de manera correcta i no va agradar a un sector important d’oficials generals del Cos Jurídic Militar, que van considerar que no s’havia seguit fidelment la normativa, en optar per “ternes de dos” i no de tres.

En els recursos presentats per Melón demanda als membres del CGPJ; i també podria personar-se l’altre candidat que va ser eliminat del procés per sumar-se a aquests recursos.

La sentència sobre aquest cas s’espera per a finals de 2020, però hi ha la possibilitat que la composició del CGPJ podria haver canviat, si es renoven els vocals, que porten amb el seu mandat caducat diversos anys.