Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024
Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024

Felipe González, màxim representant del PSOE dels GAL, proclama ara la seva “lleialtat” a Pedro Sánchez

|

- Publicitat -

L’expresident del Gobierno Felipe González ha proclamat aquest dissabte la seva “lleialtat” al projecte que encapçala el president espanyol i líder de PSOE, Pedro Sánchez, confirmant així que l’actual socialisme espanyol accepta les presumptes implicacions de González en el terrorisme d’estat que va suposar els GAL. Ho ha fet durant el 40è Congrés del PSOE a València, on ha participat després d’anys de retrets al líder del seu partit, a qui havia criticat fins al punt de dir que no se sentia representat pel seu govern. Amb la presència de González al Congrés, el PSOE ha volgut transmetre una imatge d’unitat a l’entorn del secretari general del partit i mostrar fortalesa de cara al cicle electoral que ha de culminar amb les eleccions del 2023.

González ha estat ovacionat a la seva arribada al Congrés de València de la mà de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero i del també exsecretari general del PSOE Joaquín Almúnia. Els tres exlíders vius del partit han abraçat Sánchez, l’han flanquejat asseient-se al seu costat al plenari i han tancat d’aquesta manera –cinc anys després- el cercle de la caiguda i ascens del president espanyol a les regnes de la direcció socialista.

Publicitat

González ha fet un llarg discurs on ha reivindicat el seu llegat –des de la creació de l’IMSERSO al sistema de sanitat que va desplegar Ernest Lluch- i ha defensat fins i tot el “règim del 78” davant els “espavilats il·lustres” que “40 anys després diuen que ho haurien fet millor”.

També ha fet costat a Sánchez criticant durament el PP de Pablo Casado per la seva negativa de renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), perquè “alguns que diuen defensar la Constitució s’atreveixen a defensar-la no complint-la”.

“Em dol que els que diuen defensar la Constitució no la respectin i no compleixin els mandats constitucionals, i això no ha passat mai amb el PSOE, que no s’ha negat mai a renovar els òrgans”, ha sentenciat

També ha criticat Casado pel fet que posi en dubte l’Espanya “multinivell”. González li ha recordat que malgrat que el líder del PP ho considera una “broma”, aquesta és “una broma alemanya i socialdemòcrata” que recull el règim de competències compartides.

Et pot interessar  El PP registrarà un escrit al Congrés per exigir la "dimissió immediata" d'Armengol pel 'cas Koldo'

González també ha advertit –sense citar explícitament Catalunya- que cal actuar sempre en els límits de la Constitució i la Llei, fins i tot en el cas de voler canviar la Constitució, i en el pla econòmic ha advertit que la resposta al neoliberalisme no pot ser “el neopobrisme” sinó un sistema liberal i econòmic “eficient” que sigui capaç de redistribuir la riquesa.

Malgrat el suport que ha expressat a Sánchez, González ha reivindicat el seu dret a “opinar”. “Em sento lliure perquè dic el que penso”, ha dit, “i em sento responsable perquè penso el que dic”.

En tot cas ha assegurat que ell no busca “interferir” en la tasca del Gobierno, perquè “ni tan sols pretenc que es tingui en compte el que opino, simplement de bona fe opino si em pregunten, i si no em pregunten no”.

Zapatero: “Tenim Gobierno i tenim secretari general”

Sánchez també ha rebut el suport de Zapatero, que ha pres la paraula aquest dissabte al Congrés Federal del PSOE que és –ha dit- “el de la unitat, el futur de la socialdemocràcia i la decència a Espanya”.

Segons Zapatero, aquest és el Congrés Federal que posa “somnis i anhels” per aprofundir en “l’Espanya democràtica” mitjançant “grans avenços” socials. Ha celebrat que el PSOE aposti per l’abolició de la prostitució i ha advertit que els discursos antifeministes “sempre són discursos que legitimen les desigualtats”.

“El feminisme és la gran aportació dels últims 50 anys al canvi de les societats i on més s’han significat els canvis a Espanya”, ha dit.

En aquest marc, ha expressat el seu suport al govern de Sánchez, que ha afrontat la pandèmia amb “el major compromís social de la història d’Espanya”, i ha apuntat que el Congrés marca l’inici d’una sèrie de victòries en el pròxim cicle electoral. “Tenim govern i tenim secretari general”, ha sentenciat.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut