Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Espanya retratada a l’ONU: L’Iran vol saber quines “mesures” ha adoptat per “millorar la llibertat d’expressió i associació” arran de l’1-O

|

- Publicitat -

Bèlgica ha preguntat a Espanya quin “seguiment” ha fet de les resolucions del Grup de Detencions Arbitràries vinculat a l’ONU en les seves qüestions preliminars a l’examen de drets humans que passarà l’Estat dimecres a Ginebra. Aquest organisme va demanar l’alliberament de diversos líders independentistes empresonats en considerar arbitrària la seva presó preventiva. D’altra banda, l’Iran ha preguntat a Espanya quines “mesures” ha adoptat l’Estat per “millorar la llibertat d’expressió i associació” arran del referèndum de l’1 d’octubre. És l’única pregunta prèvia a l’examen que explícitament menciona l’afer català.

De cara a la sessió de control a l’ONU, Alemanya es pregunta si el govern espanyol té intenció de reformar la llei d’amnistia per tal que crims comesos abans del 1976 puguin ser perseguits. Aquesta llei del 1977 ha sigut el principal obstacle per jutjar els crims del franquisme i delictes comesos durant la Guerra Civil.

Publicitat

Suècia ha preguntat al govern de Pedro Sánchez com garantirà que la llei de seguretat ciutadana “no viola el dret a la llibertat d’expressió i de reunió, en especial pel que fa als periodistes i la societat civil” i què farà per combatre la violència sexual i de gènere.

La preocupació per la violència contra les dones a Espanya i per com preveu el nou govern fer-hi front també la comparteixen el Regne Unit i Bèlgica.

Examen sobre drets humans

Espanya s’enfronta dimecres a l’Examen Periòdic Universal, un mecanisme de les Nacions Unides que avalua la situació dels drets humans als estats. La seu del Consell de Drets Humans de l’ONU a Ginebra acollirà la sessió de control al matí, on una delegació del govern espanyol explicarà quines accions han fet en els darrers anys per millorar la situació dels drets humans.

Et pot interessar  Verge critica que cap país s'hagi oposat l'Aràbia Saudita presideixi l'òrgan de l'ONU encarregat de promocionar els drets de les dones

Tot seguit, els representants dels països membre de l’ONU destacaran els punts forts i dèbils d’Espanya i faran les seves recomanacions. Si bé les ONGs han pogut presentar la seva opinió en la fase prèvia, no podran intervenir en el debat, reservat als estats.

L’informe previ de l’ONU recull les preocupacions sobre la situació a Catalunya expressades els darrers anys per diversos organismes vinculats. Els governs, però, no tenen cap obligació de fer seves aquestes inquietuds en l’examen.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut