Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Espanya reconeix haver contractat empreses a l’exterior per millorar la seva imatge pel procés

Els països són Bèlgica, Regne Unit o Suiza, entre d’altres, on hi ha exiliats catalans

Gerard Sesé
Gerard Sesé 23/02/2020
Manifestació per la independència a Escòcia.

La diplomàcia espanyola neda a contracorrent per la mala imatge que gaudeix el regne d’Espanya a causa de la lluita Catalana. La repressió, la violència policial, la judicialització extrema i la negativa a oferir propostes reals han quallat a l’exterior de l’Estat que Espanya no és una democràcia plena i que els drets dels catalans han quedat vulnerats.

El diputat de l’esquerra abertzale, Jon Iñarritu, de Bildu, ha fet un seguir de preguntes al Gobierno i aquest ha quedat retratat en les seves respostes. El basc preguntava a l’executiu de Pedro Sánchez sobre les informacions que afirmaven que l’ambaixada espanyola als Estats Units havia contractat una empresa externa per a millorar la seva imatge.

Iñarritu pregunta si hi ha més països on Espanya ha fet contractes similars i, sorprenentment, sí. A part de reconèixer el contracte d’una empresa de comunicació als EUA “per facilitar el contacte amb els mitjans locals” el Gobierno reconeix que ha fet el mateix a Bèlgica, Regne Unit, Suïssa, Alemanya, França i Mèxic.

Uns països que, evidentment, no són atzarosos. A França necessiten enfortir els lligams que en temps passats havien existit amb la lluita contra ETA. França sap que el problema català no hi té res a veure i l’Estat ha quedat descol·locat. La prova és l’autorització de la gran manifestació a Perpinyà que ha enrabiat la diplomàcia espanyola.

Al Regne Unit hi havia l’exiliada Clara Ponsatí i una euroordre pendent, a Bèlgica hi ha el consell per la república i més exiliats catalans, entre ells el persident Carles Puigdemont. A Suïssa hi ha Marta Rovira i Anna Gabriel. Alemanya és clau en la lluita estratègica contra la internacionalització del procés a Europa.