Dimecres, 25 de novembre de 2020 - Edició 853
La República

Espanya claudica davant els anglesos i la UE i no vetarà el Brexit

El Gobierno espanyol ha perdut la partida internacional sobre Gibraltar amb la que pretenia aplicar una “co-sobirania” sobre el Penyal amb els anglesos després del Brexit. Segons explica el Gobierno, […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 24/11/2018
Spain's Prime Minister Pedro Sanchez delivers a statement at the Moncloa Palace in Madrid, Spain, November 24, 2018. REUTERS/Sergio Perez

El Gobierno espanyol ha perdut la partida internacional sobre Gibraltar amb la que pretenia aplicar una “co-sobirania” sobre el Penyal amb els anglesos després del Brexit. Segons explica el Gobierno, hi ha hagut un acord històric sobre el territori anglès a la Península. Però no ha especificat res.

El que reclamava Espanya i no ha aconseguit

Espanya volia un estatut personal per als habitants del Penyal que els permetés mantenir la doble nacionalitat, oferia una co-soberania oferint als gibraltarencs mantenir les institucions d’autogovern “en l’ampli règim d’autonomia” per encaixar-ho a la Constitución. Volia un règim fiscal particular a Gibraltar sempre que sigui compatible amb l’ordenament comunitari i treure la tanca que separa Gibraltar de la península Ibèrica i que va aixecar el Regne Unit en 1909 i pretenia mantenir conjuntament les competències en defensa, relacions exteriors, control de les fronteres exteriors, immigració i asil.

Amagar la derrota amb un discurs victoriós

El president espanyol, Pedro Sánchez, amb les eleccions andaluses a la vista, ha anunciat aquest dissabte que “la Unió Europea i el Regne Unit han acceptat les exigències” del seu govern sobre Gibraltar i que, per tant, diumenge avalarà l’acord entre la UE i el Regne Unit sobre el Brexit. En una compareixença des de la Moncloa, Sánchez ha dit que Espanya “aixecarà el veto” perquè després d’unes “difícils però fructíferes negociacions” ha aconseguit que “la relació de Gibraltar amb la Unió Europea” requereixi sempre el vistiplau de Madrid. Segons ha dit el president espanyol, l’Estat mantindrà una “negociació directa amb el Regne Unit sobre Gibraltar”. Sánchez ha parlat d’un acord “històric” perquè “posa les bases, per escrit, d’una nova manera d’abordar la relació de Gibraltar” a nivell europeu i és “un pas decisiu” per “resoldre un conflicte que dura des de fa més de 300 anys”.

Relacionats