Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Espanya amenaça Hongria i Polònia que hi haurà “conseqüències” si continuen “atiant el foc” amb el veto al pressupost

Fonts diplomàtiques confien trobar una “solució” però insisteixen que són Budapest i Varsòvia els que s’han de moure

Agències 18/11/2020
La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya

Espanya avisa Hongria i Polònia que hi haurà “conseqüències” si continuen “atiant el foc” amb el veto al pressupost
Fonts diplomàtiques confien trobar una “solució” però insisteixen que són Budapest i Varsòvia els que s’han de moure

Espanya avisa Hongria i Polònia que vetar l’aprovació del pressupost europeu i el fons de recuperació tindrà “conseqüències”. “Si la temperatura puja, no sé on acabaran els que atien el foc”, apunten fonts diplomàtiques espanyoles. Malgrat no veure “realista” que es pugui expulsar de la Unió Europea algun d’aquests dos països pel veto al paquet econòmic, les mateixes fonts adverteixen que la relació amb els socis europeus no serà la mateixa. “Tot això comença a ser una mica infantil”, assenyalen fonts diplomàtiques, que admeten el “risc” que es mantingui el bloqueig però confien poder trobar una “solució viable” que desbloquegi el pla econòmic.

Després que Hongria i Polònia bloquegessin l’aprovació per part del Consell del paquet econòmic en votar en contra d’augmentar els recursos propis, cosa que requereix unanimitat, fonts diplomàtiques espanyoles insisteixen que si Budapest i Varsòvia són els que han creat el “problema” també són els que han de crear la “solució”.

“Són els altres els que s’han de moure”, apunten en referència a Hongria i Polònia i recordant que l’altre bloc, els que donen suport al paquet que hi ha sobre la taula i que es va acordar amb l’Eurocambra, són els altres 25 estats. “No negociarem l’acord”, remarquen.

Després del veto d’Hongria i Polònia al paquet econòmic per no veure amb bons ulls el mecanisme que permet congelar els fons europeus si no es respecta l’estat de dret, l’Eurocambra també ha insistit que l’acord per al mecanisme està “tancat” i que no es renegociarà.

“No farem més concessions”, ha remarcat l’Eurocambra davant el veto al pressupost que impedeix la posada en marxa del fons de recuperació.