Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Escòcia vol tornar a votar la seva interdependència abans de Nadal

|

- Publicitat -

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat aquest divendres que abans de Nadal demanarà permís al Govern britànic per celebrar un nou referèndum independentista després de les promeses incomplertes per Westminster i el nou escenari del Brexit.

Sturgeon, que ja havia expressat la seva intenció de convocar una nova consulta el 2020, ha assegurat que vol activar aquest mateix any la secció 30 de la llei de devolució de competències de 1998, segons la qual el Parlament escocès pot iniciar els tràmits per plantejar la independència als ciutadans.

Publicitat

“Lliurarem la petició de la secció 30 a Downing Street, independentment de qui sigui, abans de Nadal”, ha dit Sturgeon, que considera “vital” que “Escòcia assumeixi el control del seu futur”.

En el referèndum de 2014, més d’un 45 per cent dels votants va donar suport l’opció independentista, enfront del 55 per cent que va optar perquè Escòcia seguís formant part del Regne Unit. Sturgeon ha argumentat que el context ara és diferent a causa del Brexit, i perquè les promeses fetes des de Londres per seduir els escocesos no s’han complert.

Al debat s’afegeixen també les eleccions parlamentàries anticipades al Regne Unit, previstes per al 12 de desembre, i en les que el Partit Conservador de l’actual primer ministre, Boris Johnson, part de nou com a favorit. Tant Johnson com la seva predecessora, Theresa May, s’han mostrat reticents a avalar les pretensions secessionistes de Sturgeon.

Et pot interessar  La Moncloa torna a tancar la porta al referèndum i emmarca el discurs d'Aragonès al Senat en la campanya del 12-M
Publicitat

Opinió

Minut a Minut