Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Erdogan atribueix l’atemptat al centre d’Istanbul al Partit dels Treballadors del Kurdistan

|

- Publicitat -

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, s’ha afanyat a atribuir al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) l’atemptat bomba d’aquest diumenge al centre d’Istanbul, la ciutat més poblada de Turquia. Tanmateix, segons avança EuroNews aquesta formació ho nega.

Segut a l’explosió, almenys 6 persones han mort, quatre al lloc dels fets i dues més ho han fet un cop ja havien arribat a l’hospital. Prop de 80 persones han resultat ferides. Segon publica 324, Erdogan ha dit que l’explosió ha estat un “vil atemptat” i ha avisat que els responsables seran identificats i castigats. Així mateix, el vicepresident turc, Fuat Oktay ha assegurat que hi estaria implicada una dona, però tampoc no s’ha confirmat.

Publicitat

Aquest matí, el ministre de l’Interior, Süleyman Soylu, ha anunciat que la persona responsable de l’atemptat ha estat detinguda, sense donar-ne més detalls, però ha atribuït l’acció terrorista al PKK. Per entendre aquesta ràpida acusació, cal recordar que el govern turc ha criminalitzat els membres del partit kurd per perseguir les seves aspiracions d’esdevenir un poble independent. Al juny, Finlàndia i Suècia prometien a Erdogan examinar “ràpidament” l’extradició de kurds “sospitosos de terrorisme”, com a fruit de les pressions de Turquia.

Una detinguda

Les autoritats turques ja han detingut la presumpta autora, segons ha anunciat el ministre d’interior turc, qui també ha informat de la detenció d’una vintena de sospitosos més vinculats a les Unitats de Protecció Popular, una de les filials del PKK.

Tal com ha detallat el ministre de Justícia turc, Bekir Bozdag, les autoritats turques van identificar la detinguda a través de les càmeres de seguretat. La dona va estar asseguda en un banc durant quaranta minuts i el va abandonar just dos minuts després de l’explosió, deixant una bossa de plàstic en aixecar-se.

Segons Bozdag, la bossa contenia el dispositiu que va provocar l’explosió. “O bé contenia una mena de mecanisme dins o bé algú va detonar-lo de forma remota”, ha afegit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut