Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

El web que allotja Tsunami Democràtic retrata l’Estat: Només Xina i Rússia han demanat tancar continguts

Publica, a més, el text sencer de la Guardia Civil demanant la censura al moviment ciutadà anònim independentista

Gerard Sesé 30/10/2019
Una pancarta reclama 'Codis QR', en relació a l'app de Tsunami Democràtic, enmig de la Marxa per la Llibertat a Badalona. Imatge del 18 d'octubre del 2019. (Horitzontal)

El portal GitHub és una plataforma de desenvolupament col·laboratiu que serveix per allotjar projectes utilitzant el sistema de control de versions Git. S’utilitza principalment per a la creació de codi font de programes d’ordinador. Normalment les dades s’emmagatzema típicament de forma pública, encara que utilitzant un compte de pagament, també permet allotjar repositoris privats.

És el cas de Tsunami Democràtic, que allotja la seva APP i web a GitHub. Però ara, per un nou requeriment de Gobierno, de la mà de la Guardia Civil, ha fet tancar els accessos des d’Espanya.

GitHub, una comunitat que suma milions d’usuaris, té una política de transparència i publica tots els requeriments judicials al seu web. Per tant, es pot llegir el text enviat per la policia on no aporta cap prova.

Però, a més, dins de l’organigrama de GitHub, els requeriments judicials dels estats estan allotjats a un mateix apartat anomenat “gov-takedowns” que voldria dir “peticions de baixa de governs”. A la carpeta en qüestió només hi apareixen els estats que han fet peticions i Espanya fa trio amb Rússia i la Xina. Gran nivell democràtic.

Tsunami Democràtic ha emès un comunicat on afirma que l’APP es pot seguir descarregant a través de Telegram

Riba i eurodiputats del partit Pirata demanen explicacions a la CE pel tancament de la web Tsunami Democràtic

L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, i quatre eurodiputats del partit Pirata de Txèquia i Alemanya han exigit explicacions a la Comissió Europea pel tancament de la web Tsunami Democràtic a petició de l’Audiència Nacional que acusa els promotors de terrorisme. Tots cinc han preguntat per escrit a l’executiu europeu si veuen “desproporcionada” l’acció judicial i si consideren que pot “comprometre el dret a la lliure expressió” i reunió establerts a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

A la carta asseguren que Tsunami Democràtic organitza “manifestacions massives i pacífiques” i recorden que és “el segon cop” que la justícia espanyola bloqueja pàgines web catalanes. A més de Riba, els membres del grup dels Verds/ALE Marcel Kolaja, Markéta Gregorová, Mikulas Peksa i Patrick Breyer també firmen la petició a la CE.